Članak

Optuženi bio u Srbiji

23. Decembra 2015.00:00
Svjedoci Odbrane Igora Miloševića, optuženog za zločin počinjen na području Trnova, kazali su kako su čuli da je optuženi 1994. godine otišao u Srbiju i da ga nisu vidjeli do poslije rata.

This post is also available in: English

Strajko Džilit, nekadašnji pripadnik Trnovske čete Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je Milošević također bio u toj četi, ali da nije bio sve vrijeme rata u toj jedinici, već da je odlazio u Srbiju.

“Od polovine 1994. ga nisam viđao”, kazao je Džilit, dodavši da je optuženog vidio poslije rata – 1996. ili 1997. godine.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Miloševića da je 8. februara 1995. godine na prvoj liniji na lokalitetu Babin kuk na Treskavici (općina Trnovo) ubio jednog od civila koji su bili dovedeni na prinudne radove.

Odgovarajući na pitanje Optužbe, svjedok Džilit je naveo tri osobe od kojih je čuo da je Milošević 1994. otišao u Srbiju.

Svjedok Odbrane Mišo Vlaški također je rekao da je bio u trnovskoj jedinici, gdje je bio i Igor Milošević.

“Znam ga od malih nogu, živio je sa majkom. (…) Pojavio se u ljeto 1994. godine, bio dva mjeseca i opet nestao, otišao u Srbiju. Nije imao gdje drugo otići”, kazao je svjedok Vlaški.

Miloševića je, kako je dodao, ponovo vidio 1996. ili 1997. godine.

Svjedok je na pitanje Optužbe rekao da je od vojske čuo da je Milošević u Srbiji. Tužilac Tarik Crnkić pitao je svjedoka je li mu poznato da je 1995. pooštrena procedura u vezi sa onima koji su bježali iz jedinice.

“Ljudi su se snalazili na razne načine, ko je htio otići mogao je otići i 1992. i 1995. godine”, kazao je Vlaški.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English