Članak

Andabak bio koordinator u Grborezima

23. Decembra 2015.00:00
Vještak Franjo Cvitković je rekao da je optuženi Zdenko Andabak, kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina Hrvatskog vijeća Obrane (HVO), imao “samo koordinacijsku ulogu”.

This post is also available in: English

Cvitković je rekao da su naredbe jedinicama Vojne policije mogli izdavati načelnik Uprave Vojne policije HVO-a, ili komandanti jedinica na terenu.

Prema riječima vještaka Cvitkovića, optuženi Andabak je, kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, mogao samo prenositi naređenja načelniku i imati “koordinacijsku ulogu”.

“Načelnik je sam izdavao naređenja, a pomoćnici su bili servis načelnika kako bi on lakše mogao da vodi računa o stanju. Također je uloga pomoćnika bila da vodi računa o tome kakve su potrebe jedinica na terenu i da komunicira to prema načelniku. U konačnici, mogao je da vrši i inspekcijski nadzor”, pojasnio je Cvitković.

Zdenko Andabak, bivši pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a, optužen je da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili.

Prema optužnici, pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Govoreći o akciji razoružanja pripadnika HVO-a bošnjačke nacionalnosti 21. jula 1993. godine na području općine Livno, vještak Cvitković je rekao da je akcija izvršena “civilizirano i prema pravilima”.

“Prema izvješćima, vojnici su ušli u sela relaksirano i nevojnički jer nisu očekivali otpor, a u selu Grborezi je došlo do incidenta ispred jedne kuće. Zdenko Andabak je u toj akciji bio jedna vrsta koordinatora, kao UNPROFOR, da se tako izrazim, jer je samo išao i čitao unaprijed pripremljen govor na megafonu u automobilu”, rekao je Cvitković.

Nakon što je Cvitković počeo da opisuje dešavanja u selu Grborezi na osnovu svjedočanstava, Sudsko vijeće ga je prekinulo kazavši mu da ne može da zasniva nalaz na iskazima svjedoka.

Na kraju svjedočenja, Cvitković je rekao da poznaje Andabaka kao “vrhunskog časnika”.

“Malo je takvih časnika imala Vojna policija. Nisam nikada čuo da je imao osobno neki propust”, rekao je Cvitković.

Suđenje se nastavlja 13. januara, kada će Cvitković odgovarati na unakrsna pitanja.

Denis Džidić


This post is also available in: English