Članak

Udarci i pljačka

21. Decembra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako ga je na radnoj obavezi pretukao Goran Mrđa, optužen za zločine počinjene na području Sanskog Mosta.

This post is also available in: English

Sefer Drobić je rekao je bio na radnoj obavezi na Grabežu 1994. godine. On je naveo da ga je optuženi Goran Mrđa prislonio uza zid, udaljio se i bacio bombu, koja se nije aktivirala. Drobić je dodao da ga je optuženi nakon toga pretukao.

Svjedok se prisjetio da je jednu noć bio u kući komšije Muharema Jakupovića u mjestu Pobriježje (općina Sanski Most) kada su Goran i Milorad Mrđa došli s trećom osobom.

On je napomenuo da je bio na stepeništu kada su vrata provaljena i da se povukao u sobu na spratu. Tom prilikom su, prema njegovim riječima, pretučeni Jakupović i dvije žene, te im je oduzet novac.

Svjedok je pojasnio da su osobe imale maske na glavi, ali da je optužene prepoznao po glasu.

“Bio sam u Kijevu kad sam čuo od familije da je otac imao problem s Goranom. Ispred kuće ga uzeo lemati”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim od 1992. do 1994. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

U unakrsnom ispitivanju svjedok Drobić je rekao da nije doživio neke neprijatnosti s Miloradom Mrđom.

Na ovom suđenju iskaz je dao i svjedokov otac Omer Drobić, koji je ispričao kako su se u kuće u njegovom komšiluku uselili Milorad Mrđa i Goran zvani Kinez. Prema Tužilaštvu, Kinez je nadimak optuženog Gorana Mrđe.

On je istakao da ga je Kinez jedne prilike pretukao i da je, kada je ustao, vidio “Milorada kako drži pušku na vratima”.

“Milorad im je glavni bio kolovođa”, kazao je svjedok.

Drobić se prisjetio noći kada je s porodicom bio u kući Muharema Jakupovića.

“Čuo sam kad je Kinez tražio pare i zlato od Zumre i Džemile”, rekao je svjedok, dodavši da Kineza nije vidio, ali da mu je čuo glas.

Drobić je kazao i da ima saznanja da mu je sin pretučen na radnoj obavezi na Grabežu. Prema njegovim riječima, sin mu je ispričao da je to uradio “Kinez i neki Međed”.

Suđenje će se nastaviti 28. decembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English