Članak

Suđenje za zločine u Bužimu počinje 22. decembra

15. Decembra 2015.00:00
Početak suđenja osmorici optuženih za zločine počinjene u Bužimu u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine zakazan je za 22. decembar.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Mehmedu Aleševiću, Nedžadu Bapiću, Huseinu i Samiru Isakoviću, Tužilaštvo BiH je najavilo 74 svjedoka, tri vještaka te veliki broj materijalnih dokaza.

Osmorica optuženih su, prema Tužilaštvu BiH, od novembra 1994. do augusta 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije, Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić i Isaković vojni policajci, a Alešević referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade.

Na teret im je stavljen zločin nad pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Zarobljenici iz hotela “Radoč”, kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH, bili su smješteni u nehumanim uslovima, a optuženi su ih svakodnevno izvodili u dvorište i udarali ih, bacajući na njih betonske blokove, prisiljavali ih na samopovređivanje i seksualno zlostavljanje.

Kako se navodi u optužnici, nakon izvođenja i maltretiranja osmorica bivših pripadnika VRS-a odvedeni su i ubijeni, dok su u zatvoru od posljedica zlostavljanja preminula tri civila i jedan bivši pripadnik NOAPZB-a.

Husein Isaković je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English