Članak

Razlike “kao nebo i zemlja”

15. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, Odbrane su unakrsno ispitale svjedoka ST-1, koji je kazao da se ne sjeća imena prisutnih kada su optuženi govorili o napadu na kolonu u Kukavicama.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok ST-1 je dao svoj iskaz putem videolinka iz Beograda 1. decembra, i tada je izjavio da je čuo kada su optuženi pričali o zasjedi na kolonu.

Na pitanje Odbrane Muhameda Šišića kada se tačno desio napad na kolonu civila u Kukavicama, svjedok je odgovorio da je to bilo 27. septembra, a potom 27. augusta. Odbrana je konstatovala da je u šest ranijih izjava svjedok navodio drugačije datume. Svjedok je rekao da je pri davanju ranijih izjava bio psihički rastresen.

On je kazao da nije bio očevidac događaja u Kukavicama, nego da je za to saznao od Aziza Aganovića i optuženih u Brčigovu kada su se oni vratili iz akcije, a on iz Kukavica, gdje je išao u potrazi za hranom.

Svjedok nije želio navesti ime treće osobe koja je prisustvovala tom događaju u Brčigovu i koja je išla s njim u Kukavice, rekavši da je s njim bio njegov otac i još jedna osoba.

Odbrane su konstatovale da je u izjavi od 11. augusta 2001. ovaj svjedok naveo da je to saznao od Aziza Aganovića u bolnici u Goraždu, dok se oporavljao nakon ranjavanja. Svjedok je negirao da je to čuo u bolnici, tvrdeći da njegove ranije izjave nisu relevantne.

Svjedok je kazao da je mnogo ljudi u Brčigovu, Ustiprači i Goraždu moglo čuti kada su optuženi govorili o događajima u Kukavicama, ali se njihovih imena nije sjetio. On je izjavio i da je Aziz Šuša govorio o tome, ali također nije mogao navesti šta je konkretno rekao.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno – sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete ABiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Odbrana optuženog Tarika Šišića je konstatovala da je svjedok ST-1 tokom direktnog ispitivanja kazao da je prilikom napada na kolonu ranjen Tarik Šišić “od bombe koju je bacila neka baba”, te da je Aziz Aganović pokazivao sat koji je nekome skinuo s ruke.

Odbrana je iskaze ovog svjedoka nazvala “različitim kao nebo i zemlja”, dodavši da prije nije spomenuo Tarika Šišića, već da je u jednoj od ranijih izjava naveo da je Aganović ranjen od bombe koju je bacila neka starica.

Svjedok ST-1 je rekao da je Aziz Aganović dva puta ranjen te da je bio sklon pljačkama, a da je sat koji mu je pokazao u bolnici bio iz neke ranije akcije, a ovaj koji mu je pokazao u Brčigovu – iz napada na kolonu u Kukavicama.

Aziz Aganović, koji je bio osumnjičen za napad na kolonu u Kukavicama, preminuo je u januaru 2015. godine.

Drakovac je optužen da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kojem je potom odsjekao glavu i spolni organ, kao i da je krajem 1992. na području općine Foča ubio jednog vojnika, a drugog mučio.

Tokom direktnog ispitivanja, ST-1 je kazao da je u jednoj akciji s Kukavičkom četom, u selu Vratsalići, Emir Drakovac odsjekao glavu jednom starcu, ali da nije vidio ko je pucao.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Drakovca, on je izjavio da su istovremeno u starca pucali Emir Drakovac i još jedna osoba, ali da su se također čuli pucnjevi iz akcije koja je još bila u toku.

Odbrana je konstatovala da svjedok u izjavi iz 2014. nije spomenuo događaj u Vratsalićima, te da još ranije izjave nisu koristili “jer je svjedok rekao da su nerelevantne”.

Svjedok je kazao da nije istina da je dezertirao iz vojske RBiH, već da je Goražde napustio 2001. jer mu je bio ugrožen život.

“Tačno je da sam sarađivao, odnosno posjećivao prijatelje srpske nacionalnosti u Rogatici i da sam neke dokumente sakrio na kasetu u kući u kojoj sam tada živio, i zbog toga sam dobio prijetnje”, naveo je ST-1.

Ovaj svjedok nije htio odgovoriti na pitanje Odbrane da li ima brata, iako je tokom direktnog ispitivanja rekao da je njegov brat bio u Kukavičkoj četi.

Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English