Članak

Podignuta optužnica za zločin u Bileći

11. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika Vojske Republike Srpske za zločine počinjene u Bileći 1992. godine.

This post is also available in: English

Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliji Đajiću na teret je stavljeno da su od maja do avgusta 1992. fizički i psihički zlostavljali, te mučili zatočenika u logoru koji se nalazio u bivšoj kasarni u Bileći.
“Zatočenike su čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zatočenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi i bez ukazivanja ljekarske pomoći povrijeđenim i bolesnim”, naveli su iz Tužilaštva BiH.
Na teret im je stavljeno da su svakodnevno učestvovali u premlaćivanju zatočenika, te omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.
U optužnici stoji da su pojedine zatočenike tjerali na seksualne odnose, mučili elektrošokovima, a neke izvodili na lažna strijeljanja.
“Četiri zatočenika su preminula, kao posljedica nehumanog ponašanja, navedenih uslova i izostanka medicinske pomoći”, kazali su iz Tužilaštva BiH.
Bošnjaku, Mavraku, Grubačiću i Đajiću na teret se stavlja da su počinili zločin protiv čovječnosti učestvujući u progonu civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti.
Prema optužnici, Bošnjak je bio komandant straže, a ostala trojica kao stražari u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade”.
U prostoriji je, kako se navodi u optužnici, bilo više od 100 zatočenika, koji su dovedeni s područja Mostara, Gacka, Nevesinja, Bileće i Stoca.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Marija Taušan


This post is also available in: English