Članak

Fundup oslobođen optužbe da je počinio zločin u Foči

11. Decembra 2015.00:00
Sud BiH oslobodio je Radomana Fundupa, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optužbe za ubistva i zlostavljanje civila u Foči 1992. godine.

This post is also available in: English

“Kako Tužilaštvo BiH van svake razumne sumnje nije dokazalo da je počinilac Radoman Fundup, Vijeće je odlučilo, uslijed nedostatka dokaza, osloboditi ga optužbe”, rekao je predsjedavajući sudija Halil Lagumdžija.

Prema riječima Lagumdžije, iskaz C-1 je proturječan samom sebi u određenim djelovima, te predstavlja jednu nelogičnu cjelinu. Pojasnio je da je C-1 čula u bolnici da je počinilac ubistava u Čohodor Mahali (općina Foča) Radoman Fundup, ali ga u sudnici nije mogla prepoznati.

Prema optužnici, Fundup je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet odraslih osoba, te ranjavanju jedne žene u Čohodor Mahali.

“Iskazi svjedoka Odbrane ozbiljno su doveli u sumnju sve navode optužnice u vezi sa ovim ubistvima”, kazao je Lagumdžija.

Osvrćući se na zlostavljanje civila u Gornjem Polju, Lagumdžija je rekao da postoji niz nelogičnosti u iskazu svjedokinje Sadike Bićo u pogledu identifikacije optuženog, kao i da je njena izjava u kontradiktornosti sa izjavama njene djece Selvedina i Edina Biće.

Prema optužnici, Fundup je sa još jednom osobom došao u naselje Gornje Polje, gdje su potrojili civile i repetirali puške, stvarajući im dojam da će ih strijeljati.

Prema prvostepenoj presudi, oštećeni se upućuju na parnični postupak, dok troškovi ovog suđenja padaju na teret države.

Fundupu su ukinute mjere zabrane koje su mu bile određene.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Lamija Grebo


This post is also available in: English