Članak

“Miće” opisale dešavanja u Tesliću

10. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, Sudsko vijeće prihvatilo je uvrstiti u spis izjave pripadnika jedinice “Miće” u kojima su, kako je navelo Tužilaštvo BiH, opisali dešavanja u tom gradu u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Džermin Pašić je kazao da je riječ o izjavama koje su optuženi na papiru napisali u julu 1992. godine, a pronađene su u stanu Andrije Bjeloševića, koji je ranije bio uhapšen zbog sumnje da je počinio zločine u Tesliću. Nije precizirano da li su svi optuženi napisali izjave.

Izjave su uvrštene na suđenju Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuki, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici, optuženima da su 28 civila koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Sudsko vijeće djelimično je prihvatilo spis “Miće” koji je Tužilaštvo BiH dobilo iz Haškog tribunala. Kako je rečeno na suđenju, radi se o dokazima prikupljenim u postupku vođenom u ratu u Tesliću, a među kojima su i izjave optuženih. Branilac Milan Romanić je napomenuo kako tu nema iskaza Marjanovića.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je kako će ovaj dokaz prihvatiti samo u kontekstu da je vođen krivični postupak protiv “Mića”.

“Ne u kontekstu sadržaja pojedinih izjava”, pojasnila je Jesenković.

Sudsko vijeće je odbilo prihvatiti izjave svjedoka date u Haškom tribunalu. Jesenković je tužiocu rekla da svjedoke može saslušati u kasnijoj fazi postupka i pročitati izjave onih koji su u međuvremenu preminuli.

Suđenje se nastavlja 17. decembra, kada počinje dokazni postupak Odbrane optuženog Marjanovića.

Amer Jahić


This post is also available in: English