Članak

Svađa i tučnjava

9. Decembra 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Bekir Mešić opisao je dešavanja iz 1. maja 1994. godine, kada je, prema optužnici Tužilaštva BiH, silovana jedna osoba u Bihaću.

This post is also available in: English

Mešić je kazao da je tog dana, u poslijepodnevnim satima, sa nekoliko saboraca iz kasarne najprije bio u svojoj kući, radi “proslave Prvog maja”.

“Bilo nas je četvorica-petorica. Svi oni koji su svjedočili, i ovaj Baja, koji je poslije poginuo. Nakon par sati, namjeravali smo nazad u jedinicu”, rekao je Mešić, dodavši kako su na putu do kasarne stali ispred kuće oštećene D-1.

Optuženi tvrdi kako ih je Ibrahim Hamzić Baja zamolio da pričekaju “njegovu ljubavnicu i njega”, te da svi skupa odu na još jedno piće.

“Lupao joj je na vrata. Ona je rekla da će izaći s njim samo u prisustvu komšije Bore… Ja sam otišao do Bore. Kad sam se vratio, vidio sam da je Baja razvalio vrata. Boro je odmah ušao u njenu kuću”, ispričao je Mešić, naglašavajući kako je u narednih 20-ak minuta, sa kolegama iz jedinice, ostao ispred kuće oštećene.

“Svađa je bila unutra. Čuli smo raspravu, galamu, vrisku… Bilo je tučnjave. Baja je poludio”, izjavio je optuženi.

On je kazao kako je zajedno sa Jasminom Dedićem ušao u kući, pojasnivši da je jedva “Hamzića iščupao iz kuće”.

Mešić je rekao da su nakon toga svi otišli u kasarnu, a sutradan su ih uhapsili pripadnici vojne policije. Prema njegovom iskazu, optuženi su za nasilničko ponašanje i osuđeni na zatvorske kazne, koje nisu izvršili jer su amnestirani.

“Sjećam se da je tokom suđenja rečeno kako postoji ljekarski nalaz u kojem je navedeno da oštećena nije bila silovana”, kazao je Mešić.

Tokom boravka u kući optuženog, kako je naglasio, nisu pili alkohol.

Za oštećenu je Mešić kazao da ju je viđao nakon rata, ali da nije pričao sa njom.

Uz Mešića, za silovanje počinjeno u noći između 1. i 2. maja 1994. godine na području Bihaća optužen je i Adil Vojić. Prema optužnici, obojica su bili pripadnici 501. brigade Petog korpusa Armije BiH, a na teret im se stavlja i da su još jednu osobu natjerali da seksualno zlostavlja ženu koju su oni prethodno silovali.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. decembar, kada će Odbrane ulagati materijalne dokaze.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English