Članak

Istražioci negirali da su prijetili svjedoku

9. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dvojica svjedoka Tužilaštva BiH, koji su istraživali ubistva u selu Petkovci (općina Zvornik), opovrgnuli su iskaz zaštićenog svjedoka SM-102 da su mu prijetili tokom saslušanja.

This post is also available in: English

Bajro Kulovac je potvrdio da je, kao istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uzeo iskaz svjedoka Tužilaštva BiH, kojem je na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću dodijeljen pseudonim SM-102.

On je precizirao da je izjava uzeta 2009. godine u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, u prisustvu njegovog kolege Ejuba Zukića.

“Odgovorno tvrdim pred časnim sudom da nikada, ni pred ovim svjedokom, nisam upućivao nikakve prijetnje”, kazao je Kulovac.

Svjedoka je Kulovac ocijenio veoma bitnim za istraživanje događaja u Petkovcima i obližnjoj brani, gdje je u julu 1995. godine ubijeno oko 1.000 Srebreničana, za što se sudi Stanišiću i Miloševiću.

“On je bio veoma susretljiv, kooperativan”, dodao je Kulovac, koji danas radi u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

SM-102 u sudnici se pojavio u aprilu prošle godine, kada je promijenio svjedočenje iz strage uz obrazloženje da ga je Kulovac pod prijetnjama nagovarao šta da priča.

Miloš Perić, branilac optuženog Stanišića, podsjetio je Kulovca da su svjedoci u drugim predmetima za Srebrenicu na suđenju tvrdili da im je prijećeno.

“Za vrijeme moje karijere nisam disciplinski kažnjavan”, kazao je Kulovac.

Slično je svjedočio i njegov nekadašnji kolega Ejub Zukić, koji i danas kao istražilac radi u SIPA-i. On je rekao kako mu je svjedok SM-102 ostao u sjećanju jer je jedan od rijetkih koji su spremni da sarađuju.

“Informacije koje je dao za mene su bile nove”, dodao je on.

Zukić je pojasnio da je sastavljao zapisnik kada je Kulovac u bijeljinskom tužilaštvu saslušavao svjedoka, te dodao kako je sačinjen i audiozapis. Kao i Kulovac, Zukić je negirao da je svjedoku prijećeno, da je zastrašivan i slično.

Suđenje se nastavlja 16. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English