Članak

Upozorenje Rogatičkoj brigadi

8. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice, Državno tužilaštvo je uložilo četiri materijalna dokaza, među kojima i dokument – “Najstrožije upozorenje Rogatičkoj brigadi”.

This post is also available in: English

U upozorenju koje je uputila komanda Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) navodi se da se zabranjuje da Rajko Kušić poduzima bilo kakve samostalne radnje na području općine Rogatica. Kao dokaz uložena je i naredba Rajka Kušića od 23. maja 1992. godine, iz koje je vidljivo postojanje ratnog stanja na području Rogatice.

Protiv Rajka Kušića, komandanta Rogatičke brigade, proše godine podignuta je optužnica za zločine u Rogatici. On je nedostupan pravosudnim organima BiH.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo i mapu općine Rogatica na kojoj je označeno selo Karačići, kao i zona odgovornosti Sočičke čete, a Odbrane su na ove dokaze uložile prigovore relevantnosti i autentičnosti.

Ovih nekoliko dokaza uloženo je nakon što se vještak Zdenko Cihlarž ponovo nije pojavio zbog obaveza u drugim predmetima.

Tužilaštvo tereti Radomira Markovića, Mileta Kušića, Dragana Božovića, Sašu Perkovića, Radomira Gluhovića, Peru Radovića te Iliju i Miloša Vukašinovića da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.

U jednoj garaži u Karačićima, kako se navodi, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan objekat i ubili.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English