Članak

Primoran na zaustavljanje voza

7. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima u februaru 1993. svjedočili su nekadašnji radnici željeznica koji su kazali kako su vidjeli da vojnici sprovode putnike.

This post is also available in: English

Željko Radojičić, mašinovođa brzog voza “671”, koji je saobraćao iz Beograda prema Baru, ispričao je da je 27. februara preuzeo smjenu i da je sve bilo uobičajeno do stanice Štrpci.

“Voz inače ne staje na toj stanici. Prilikom prilaska signalizacija je pokazala da nam je zabranjen prolazak. Stajem kod otpravnika vozova – Ičagić, imena se ne sjećam – koji nam je rekao da ne zna zašto smo zaustavljeni. Djelovao je kao da nešto nije u redu”, prisjetio se Radojičić.

On je kazao da je prilikom prilaska na stanicu uočio nekoliko vojnika. Kada je htio da napusti lokomotivu, kako je posvjedočio, zaustavila ga je uniformisana i naoružana osoba.

“Ja vidim iz lokomotive samo dio. Vojnici se rasporedili na pet do šest metara i provode civile, putnike voza. (…) Zapelo mi je za oko kako je jedan mlađeg momka gurnuo kundakom puške da ide dalje”, naveo je svjedok.

Prema njegovim riječima, njega i kolegu su legitimisala dva vojnika koja su se popela u lokomotivu. Voz se, kako je kazao svjedok, u Štrpcima zadržao 25 minuta.

“Saznao sam da je odveden i kolega Fikret Memić – otpravnik iz Prijepolja”, rekao je Radojičić.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičeviću, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad, a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade.

Vladan Tucović, pomoćnik mašinovođe, rekao je da im je otpravnik kad su se zaustavili u Štrpcima kazao da je bio primoran na zaustavljanje.

Svjedok je naveo da je na stanici u Štrpcima vidio nekoliko uniformisanih i naoružanih ljudi, koji su imali fantomke na glavama, ali su im lica bila otkrivena. Jedan od njih je, kako je naveo, imao šubaru.

“Vidio sam da prolaze civili iz voza, i mlađi i stariji. Išli su mirno, bez pogovora. Otpravnik je rekao: ‘Nemojte njega, to mi je kolega’, a vojnik mu je kazao: ‘Ćuti dok i ti nisi sa njim pošao’”, prisjetio se Tucović.

Među putnicima koje je vidio, kako je svjedok kazao, bio je i čovjek tamne boje kože, koji nije sa ovih prostora.

Kao treći svjedok na ovom ročištu, iskaz je dao kondukter Marko Plazinić, koji je rekao da je u Štrpcima izišao iz voza kako bi se napio vode i vidio naoružane vojnike.

“Izlazeći napolje sam vidio kamion pod ceradom i jedno civilno lice koje se sprovodi iz voza”, kazao je svjedok, dodavši da je kada se vratio u voz vidio da nedostaju tri putnika iz njegovog dijela – dječak iz Bara, kolega Fikret Memović i Šehić iz Bijelog Polja.

Suđenje se nastavlja 18. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English