Članak

Udaranje u Karakaju

2. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da ga je u Karakaju 1993. godine udarao Vinko Radović iz Petkovaca.

This post is also available in: English

Mehmed Hasanović, koga je Tužilaštvo BiH pozvalo kao odgovor na svjedoke Odbrane, ispričao je kako je uhapšen i odveden u školu u Petkovce, a potom prebačen u zgradu “Standarda” u Karakaju.
“Vinko Radović lično me ispitivao. Tražio izjavu da napišem gdje živim, ima li kakva vojska. Poslije toga je na jedan regal nacrtao krst i rekao je: ‘Okreni se i gledaj ovaj krst.’ Onda me udario”, kazao je svjedok pokazujući na leđa i dodao da ga je udario još dva puta dok nije izgubio svijest.
Radović je, svjedočeći 26. augusta ove godine u korist Odbrane Miloševića, rekao da je, kao pripadnik mješovitog artiljerijskog diviziona Zvorničke brigade, u junu 1995. otišao na područje Trnova, gdje je ostao više od mjesec dana.
On je izjavio da je sredinom jula 1995. dolazio u Petkovce radi sahrane saborca, te da se nije dugo zadržao. Na pitanje da li je tada bilo razgovora o dovođenju zarobljenika u selo, svjedok je odgovorio da nije, već da se pričalo kako je njima na ratištu na području Trnova.
Hasanović je svjedočio na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca.
Prema optužnici, zarobljenici su bili u novoj školi u Petkovcima prije odvođenja na obližnju branu. U optužnici se navodi da je Stanišić bio komandant Šestog bataljona, smještenog u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.
Tužilac Predrag Tomić je svjedoka Hasanovića pitao i o Željku Jokiću, koji je također bio svjedok Miloševićeve Odbrane.
Jokić je 2. septembra ove godine kazao da je u Šestom bataljonu funkciju pomoćnika komandanta za bezbjednost 1993. i 1994. obavljao optuženi Milošević.
Optuženi je, prema Jokiću, često vojnicima govorio da se u slučaju zarobljavanja neprijateljskog vojnika obrate njemu, te da se zarobljenici ne smiju maltretirati. On je napomenuo da se upravo tako ponašao prema jednom zarobljenom vojniku Armije BiH (ABiH).
Svjedok Hasanović je rekao da poznaje Željka Jokića jer su prije rata duže vremena išli zajedno u školu. Upitan da li tu osobu može da dovede u vezu sa zarobljavanjem, kazao je da se ne sjeća.
Na pitanje da li je tražio da stupi u kontakt sa Jokićem, svjedok je odgovorio negativno.
Nastavak suđenja zakazan je za 9. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English