Članak

Sjekirom po glavi

1. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je vidio kako optuženi Emir Drakovac siječe glavu jednom čovjeku u selu Vratsalići (općina Rogatica).

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok ST-1 je ispričao da je 9. jula 1992. godine ranjen u rogatičkom selu Kukavice i kako je nakon tri sedmice bolničkog liječenja u Goraždu sa ocem i komšijom krenuo nazad u selo u potrazi za hranom.

Usput su se zaustavili u selu Brčigovo, gdje su, prema riječima svjedoka, bile smještene dvije čete.

“S jedne strane je bila komanda Četvrtog bataljona i Kukavička četa, a s druge strane Rogatička četa. To su samoformirane vojne formacije od ljudi koji su izbjegli iz Kukavica i Rogatice. Ukupno u te dvije čete je bilo oko 200 do 300 ljudi”, kazao je svjedok.

On je naveo da tada još nije bio vojno angažovan zbog opeklina, ali da je njegov brat bio u Kukavičkoj četi, u čijem su se vrhu nalazili Rasim Šuša i Hajrulah Šišić. Kako je kazao ST-1, bio je i diverzantski vod kojim je komandovao Muhamed Šišić, a u čijem sastavu su bili Tarik Šišić, Aziz Šuša, Emir Drakovac, Salko Alić i drugi.

U Rogatičkoj četi, na tom terenu, glavni su bili, kako je kazao svjedok, Kasim Delić, Rusmir Pavica i izvjesni Memica.

On je naveo da je idući prema Kukavicama, koje su tada bile napuštene, na magistralnom putu vidio oko 20 tijela.

“Izgorili automobili putnički. Leševi svuda po asfaltu, spaljeni. Brzo smo otišli odatle”, prisjetio se ST-1.

On je kazao da je u povratku u Brčigovo sreo Diverzantski vod Kukavičke čete, koji je krenuo na zadatak da postavi minu pod vozilo.

“Oni su nam ispričali da su vraćajući se na jednom dijelu vidjeli kolonu iz pravca Mesića, kojoj su napravili zasjedu. Bio je jedan kamion i vozila. Rekli su da su uništili nekoliko vozila i da su ubili neke ljude, te da su pucali po autobusu. Onda su pljačkali i našli benzin i zapalili”, ispričao je svjedok.

On je kazao kako je Tarik Šišić ispričao da je tada “neka baba bacila bombu od koje je ranjen”, a da je Aziz Aganović pokazivao sat koji je nekome skinuo sa ruke.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno – sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda tzv. Kukavičke čete ABiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. godine na području Rogatice pucao u jednog civila, kojem je potom odsjekao glavu i polni organ, kao i da je krajem 1992. na području općine Foča ubio jednog vojnika, a drugog mučio.

ST-1 je kazao da se priključio Kukavičkoj četi i da je sa Muhamedom Šišićem još dva puta išao u Kukavice po hranu. Drugi put kada je odlazio u selo, vidio je na putu iste leševe, koji su bili u fazi raspadanja.

Nakon napada srpskih snaga na Brčigovo, na sastanku u Ustiprači, kako je naveo, formiran je bataljon, u čijem su sastavu bile i Rogatička i Kukavička četa, koje su odlazile u zajedničke akcije u “povratak teritorija prema Rogatici”.

U jednoj od tih akcija, u selu Vratsalići, kako je kazao svjedok, naišli su na čovjeka koji je pekao rakiju.

Drakovac Emir i još jedan su mu stajali iza leđa. Nisam vidio ko, ali neko je pucao u tog čovjeka, a onda su navalili na rakiju. (…) Potom mu je Drakovac sjekirom odsjekao glavu. Zajedno su mu odsjekli polni organ i stavili mu u usta, a zatim glavu nabili na kolac”, rekao je svjedok.

On je kazao da je učestvovao i u drugim akcijama u zauzimanju Zebine šume (općina Foča).

Na pitanje Tužilaštva je svjedok, koji je svjedočio uz distorziju slike putem videolinka iz Beograda, rekao da je 2001. otišao iz Goražda zbog prijetnji, te da mu je pružena zaštita “sa srpske strane”.

Ovog svjedoka će Odbrane ispitati na ročištu zakazanom za 15. decembar.

Džana Brkanić


This post is also available in: English