Članak

Nije dokazana ključna činjenica

26. Novembra 2015.00:00
Odbrana Dževada Salčina istakla je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo nijedan navod optužnice koja ga tereti za zločine počinjene na planini Igman 1993. godine.

This post is also available in: English

U završnoj riječi, Odbrana je navela da nije dokazana ključna činjenica – ko je osoba koju su svjedoci spominjali pod nadimkom Struja.

“Svjedoci su potvrdili da je bilo više lica s tim nadimkom, a najmanje dva… Da li je to bio Dževad Salčin, Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje”, kazao je branilac Kerim Čelik.

On je dodao da nijedan svjedok nije potvrdio da je Dževad Salčin taj Struja koji je otkinuo dio uha Draganu Vukoviću, koji je bio zatvoren u hotelu “Mrazište” na Igmanu (opština Hadžići).

Odbrana je takođe istakla da nijedan svjedok nije vidio kada se ovo djelo desilo, već da su kazali da su o tome čuli od Vukovića.

Svjedocima koji su na suđenju navodili ime optuženog, prema riječima Odbrane, ne treba vjerovati, jer su u ranijim iskazima spominjali samo Struju.

Čelik je ustvrdio da je te svjedoke na ime optuženog navodila “tada postupajuća tužiteljica”.

Analizirajući iskaze svjedoka, branilac je naveo primjer svjedoka koji je optuženog teretio za teška djela, a istovremeno kazao da ne može opisati kako je izgledao niti ga može prepoznati.

Branilac je podsjetio na iskaze više svjedoka Tužilaštva BiH koji su rekli da je na području Igmana bilo više ljudi s nadimkom Struja, kako su zvali i Salčina, koji im je bio saborac.

Odbrana je istakla da se presuda ne može zasnivati na izmijenjenoj optužnici, jer je ona ustvari proširena na štetu optuženog, što zakon ne dozvoljava.

“Umjesto u maju 1993. godine, Tužilaštvo je u izmijenjenoj optužnici navelo da se odsijecanje uha dogodilo neutvrđenog dana, najvjerovatnije u martu. Kad je vidjelo da Salčin ima alibi za maj, promijenilo je optužnicu”, kazao je Čelik.

On je podsjetio da je oštećeni Vuković, koji je u međuvremenu preminuo, u jednoj od izjava takođe naveo da je to bilo u maju.

Salčina druga tačka optužnice tereti da je, kao pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH, nečovječno postupao prema zatočenicima na Igmanu, udarajući ih jedne prilike nogama.

Prema Odbrani, za ovu tačku ni Tužilaštvo nije sigurno da je odgovoran Salčin, jer je nudilo da odustane od nje ukoliko optuženi prizna krivicu za odsijecanje dijela uha.

Čelik je naveo kako optužnica ne može Salčina teretiti za zločin protiv civila, već samo zarobljenika.

Odbrana će nastaviti s iznošenjem završne riječi 10. decembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English