Članak

Tužilac: Vještak osporava odgovornost optuženih

18. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, tužilac Predrag Tomić je osporavao zaključak vojnog vještaka da optuženi Ostoja Stanišić i Marko Milošević nisu dobili zadatke u vezi sa Srebreničanima koji su u julu 1995. dovedeni u Petkovce (općina Zvornik).

This post is also available in: English

Tužilac je istakao da je vještak Božidar Forca nastojao otkloniti odgovornost optuženih. Forca, koji je nalaz i mišljenje iznio na poziv Odbrane, pojasnio je da je zaključak izveo na osnovu dokumentacije koju su mu dostavili branioci optuženih.

“Nisam našao dokaze da je Šesti bataljon dobio zadatke da smjesti i čuva zarobljenike”, izjavio je vještak Forca, koji je predstavljanje nalaza započeo prošle srijede.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca. Kako se navodi u optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, smještenog u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Vještak Forca je kazao da su zarobljenici dovedeni u selo Petkovci i smješteni u novu školu, ali da ne zna ko je to odlučio. Smještaj zarobljenika i njihova kasnija likvidacija na obližnjoj brani, kako je rekao vještak, ne dovodi se u vezu sa Šestim bataljonom.

U dokumentima koje je dobio nalaze se iskazi svjedoka Tužilaštva BiH dati na suđenju, a koji su, kako je dodao, izjavili da je zarobljenike u Petkovce dovela nepoznata vojska i policija.

Tužilac Tomić je naveo kako je svjedok Radenko Bašić, nekadašnji pripadnik Šestog bataljona, u istrazi izjavio da je poslao nekoliko vojnika da čuvaju zarobljenike u novoj školi, na što je Odbrana prigovorila.

“Iskaz ovog svjedoka je bio vrlo sporan. Objasnio je na suđenju da to nije tačno”, kazao je branilac Miloš Perić te dodao kako ne mora vještak cijeniti to što je ovaj svjedok pričao.

Tužilac je rekao i da je jedan od pripadnika Šestog bataljona viđen na brani. “Ako nije dobio naređenje, može biti iz različitih razloga. To može biti nedisciplina”, odgovorio je vještak.

“Kao što vidite, neke dokaze nije ni koristio”, kazao je tužilac Tomić.

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English