Članak

Tužilac: Dokazana krivica Avdovića i Vintile

16. Novembra 2015.00:00
U završnoj riječi je Tužilaštvo BiH navelo da je dokazalo krivicu Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile, optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima u Sarajevu 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da je Avdović “de facto” obavljao dužnost komandira obezbjeđenja na petom spratu Centralnog zatvora, te vojnog zatvora u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj”. Sugerisao je Sudskom vijeću da Odbrani ne treba vjerovati da Avdović nije bio na toj funkciji, te da nikako nije boravio u Centralnom zatvoru.

Muratbegović je naveo da je upravo Avdović odveo svjedoka Dragomira Pejića u Centralni zatvor, gdje ga je udario nogom u cjevanicu nakon što je rekao da ne poznaje Mišu Pejovića.

“U izjavi svjedoka nema nedoslijednosti u pogledu dvije najbitnije stvari – šta se desilo i uloga Avdovića”, kazao je tužilac.

Nakon Centralnog zatvora, kako je pojasnio Muratbegović, optuženi je obavljao i dužnost komandira obezbjeđenja u kasarni “Viktor Bubanj”, gdje je bio vojni zatvor, a na teret mu je stavljeno da nije spriječio premlaćivanje civila.

Kako je kazao tužilac, svjedoci su rekli da su pri dolasku u “Viktor Bubanj” morali proći kroz špalir stražara koji su ih tukli rukama i palicama, te da su vidjeli i Avdovića. Prema riječima tužioca, po premlaćivanju se isticao stražar Kemal Dautović.

“Trebao je odmah pokazati Kemalu Dautoviću i drugim stražarima da takvo ponašanje nije prihvatljivo”, rekao je tužilac.

On je kazao da je dokazano i da je Avdović udarao zatvorenike Ljubomira Drakula i Željka Kljajića u “Viktor Bubnju”. U dvije tačke optužnice je navedeno kako je on omogućio izvođenje zatvorenika kako bi obavljali radove kao što je deminiranje kruga kasarne.

“Optuženi nije ništa učinio da se odvođenje spriječi”, naveo je tužilac.

Govoreći o optuženom Vintili, Muratbegović je rekao kako dokazanim smatra da je učestvovao u premlaćivanju trojice zarobljenika.

Tužilac se pozvao na iskaz svjedoka Kljajića, koji je ispričao da mu Vintila naredio da se okrene prema zidu, nakon čega ga je udarao. Također mu je, kako je naveo tužilac, naredio da golim rukama čisti izmet u toaletu.

O tome kako Kljajić zna da se radi o Vintili, tužilac je pojasnio kako je svjedok za njegovo ime čuo dok je bio u zatvoren. Muratbegović je napomenuo da je optuženi bio kuhar, pa stražar u kasarni.

Naredno ročište zakazano je za 1. decembar, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana Avdovića.

Amer Jahić


This post is also available in: English