Članak

Hodžić na nivou djeteta

16. Novembra 2015.00:00
Vještak neuropsihijatar je kazao kako smatra da Nedžad Hodžić, optužen za zločine počinjene na Igmanu, nije sposoban da prati sudski postupak niti da učestvuje u njemu.

This post is also available in: English

Neuropsihijatar Rusmir Softić je zaključio da optuženi ima poremećaj pažnje, da je nesposoban za odluke, planiranja i manipulaciju informacijama. Prema vještaku, Hodžiću je oštećena mentalna sposobnost, te je otežano razumijevanje njegovog govora.
“On ne može shvatiti djelo koje mu se stavlja na teret. Nije sposoban da sarađuje sa braniocem i da prati sudski postupak”, kazao je Softić.
Ovakvo stanje optuženog, prema njegovim riječima, vjerovatno teče od samog perioda ranjavanja, odnosno buđenja iz kome.
Sofić je rekao da se apsolutno ne slaže s navodima nekih drugih vještaka da optuženi simulira.
“Mitraljeski metak mu je doslovno raznio desnu stranu mozga. Ako je iko ozbiljno pogledao njegov CT snimak, to ne bi rekao. (…) On funkcioniše praktično na nivou djeteta”, kazao je vještak.
Prema njegovom mišljenju, kod Hodžića, uz određene rehabilitacije, može doći do poboljšanja, ali ne dovoljno značajnog da ga učini sposobnim za suđenje.
Softić je nalaz sačinio sa timom vještaka sa Klinike za neuropsihijatriju u Tuzli, po nalogu Suda BiH. Zdravstveno stanje Hodžića do sada je više puta vještačeno, a stručnjaci su iznosili različita mišljenja.
On je naveo da se tim koristio dijelom sudskim spisom koji im je dostavljen, prethodnim nalazima, te da je provedeno psihološko testiranje i psihijatrijski pregled. Anamnestički podaci o Hodžiću dobiveni su od njegove supruge.
Hodžić, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na planini Igman 1993. godine.
Sudilo mu se sa Dževadom Salčinom, ali je postupak razdvojen dok se ne utvrdi da li je sposoban pratiti suđenje.
Tužilaštvo je predložilo da se odbaci ovaj nalaz i da se obavi novo vještačenje, čemu se Odbrana usprotivila, ukazujući i na loše fizičko stanje optuženog.
Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku.
U odvojenom predmetu, Hodžić je prvostepenom presudom u septembru ove godine za zločin počinjen u Trusini osuđen na 12 godina zatvora.

Džana Brkanić


This post is also available in: English