Članak

Vojna policija nije hapsila Srbe

13. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, dvojica svjedoka Odbrane rekli su da Vojna policija nije učestvovala u hapšenju osoba srpske nacionalnosti niti u pretresu njihovih kuća.

This post is also available in: English

Kemal Mešanović i Sead Hajdarević su izjavili kako su 1. juna 1992. godine postali pripadnici odjeljenja Vojne policije Stupari (općina Kladanj) i da je komandir bio optuženi Ramiz Halilović, na čiji poziv su i svjedočili.

Zadaci Vojne policije, kako su kazali, bilo je privođenje vojnika Teritorijalne odbrane (TO) koji su pravili prekršaje. Naveli su da je Vojna policija bila pri TO-u Stupari, kojim je komandovao optuženi Zijad Hamzić. Svjedoci su ispričali da su dobili naređenje optuženog Hamzića da odu u selo u Lupoglavo.

“Hamzić je došao i rekao da se u Lupoglavu nešto dešava i da odemo da vidimo. Rekao je da i on odlazi”, prisjetio se svjedok Hajdarević.

U Lupoglavu su pored Hamzića, prema njegovim riječima, zatekli mještane srpske nacionalnosti, civilnu policiju te pripadnike TO-a iz susjednog sela Tarevo. On je kazao da su pripadnici TO-a Tarevo htjeli ugroziti Srbe, a jedan se posebno isticao. Shvatili su, rekao je Hajdarević, da im treba pomoć, te je jedan od vojnih policajaca putem “motorole” pozvao optuženog Halilovića.

Na pitanje optuženog Hamzića zašto se nisu njemu obratili u selu ako je bio komandant, svjedok Hajdarević je odgovorio: “Ramiz je nama bio komandir, stručno lice.” Dodao je da je nakon poziva Halilović i došao u Lupoglavo.

Svjedok Mešanović je izjavio da su se Srbi iz Lupoglava popeli na kamion Vojne policije, ali da ne zna kako je do toga došlo. Dodao je kako im je Hamzić kazao da ih voze za Stupare, što su i uradili.

Prema optužnici, Hamzić i Halilović su došli u Lupoglavo 7. juna 1992. godine s njima podređenim pripadnicima te nezakonito uhapsili srpske civile koji su odvedeni u Stupare, gdje su i zatvoreni. U optužnici se navodi kako su Hamzić i Halilović pretukli dvojicu civila koji su sprovedeni u sjedište Vojne policije.

“Rekao bi da nije istina, zato što sam ja bio tu”, kazao je svjedok Hajdarević.

Sa Hamzićem i Halilovićem, za zločine počinjene na području Kladnja sudi se Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te TO-a. Optuženi su za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema njima.

Suđenje se nastavlja 27. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English