Članak

Uloženo 17 materijalnih dokaza

11. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Livna, Državno tužilaštvo uložilo je 17 materijalnih dokaza, među kojima je izvod iz kaznene evidencije za optuženog Zdenka Andabaka.

This post is also available in: English

Iz uloženog izvoda se, kako je navela tužiteljica Lejla Konjić, vidi da je optuženi Zdenko Andabak osuđen za krivotvorenje isprava. Odbrana je zatražila da se ovaj dokument izdvoji iz dokaznog materijala, te na isti uložila prigovor zakonitosti i relevantnosti.

Uloženo je više zapisnika o prepoznavanju osoba, na kojima su zaštićeni svjedoci Tužilaštva prepoznavali optuženog Andabaka, kao i izvodi iz matičnih knjiga umrlih za određeni broj osoba, te fotodokumentaciju i skicu lica mjesta.

Tužilaštvo je kao dokaz uložilo i organizacionu šemu Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz koje je vidljiv tok formiranja i lanac komandovanja, po kojoj je Zdenko Andabak naveden kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije.

Odbrana je imala prigovor na niz dokumenata zbog autentičnosti, zakonitosti ili relevantnosti.

Tužilaštvo je namjeravalo da uloži zapisnike o saslušavanju tada osumnjičenog Zdenka Andabaka, ali je Sudsko vijeće kazalo da će on svjedočiti u svoju korist.

Andabak je optužen da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili.

Prema optužnici, pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Naredno ročište zakazano je za 2. decembar, kada je planirano da Odbrana započne dokazni postupak.

Džana Brkanić


This post is also available in: English