Članak

Šesti bataljon bez zadataka prema zarobljenicima

11. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vojni vještak Božidar Forca kazao je da optuženi Ostoja Stanišić i Marko Milošević, kao pripadnici komande Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), nisu dobili zadatak za zarobljavanje, ubijanje ili ukopavanje zarobljenika u Petkovcima (opština Zvornik) u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Na osnovu dokumenata i izjava, vještak Odbrane je zaključio da nema naznaka da je Zvornička brigada angažovana za dovođenje i ubistva zarobljenika u Petkovcima, pa samim tim ni Šesti bataljon nije mogao za to da bude odgovoran.

“Prema izjavama svjedoka koji su iskaze dali na ovom suđenju, zarobljenike su doveli organi bezbjednosti koji su i vodili ovu operaciju i neka vojna policija. Komanda Šestog bataljona, u kojoj su bili Stanišić i Milošević, uopšte nije morala da zna, niti da bude upoznata o radnjama koje su se događale u Petkovcima”, objasnio je Forca.

On je rekao da je Šesti bataljon u julu 1995. godine imao dva zadatka – odbrana rejona bataljona, a od 13. jula 1995. i sprečavanje prolaska grupe muslimanskih muškaraca koji su ušli u njihov rejon na putu ka Tuzli.

Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca. Kako se navodi u optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, smještenog u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Vještak Forca je kazao da komanda Šestog bataljona Zvorničke brigade nije učestvovala u zarobljavanju van zone Prve zvorničke brigade.

“Pazite, zarobljenici koji su dovedeni u zonu Zvorničke brigade likvidirani su, a zarobljenici koje su zarobili pripadnici Zvorničke brigade prebačeni su u logor Batković”, rekao je Forca i napomenuo da je zarobljavanje legitimna radnja.

Napomenuo je da Šesti bataljon Zvorničke brigade nije imao zadatak da učestvuje u zauzimanju Srebrenice, ali da je komanda morala da izdvoji 20 vojnika koji su učestvovali u ratnim dejstvima.

“Ti zahtjevi su u vojnim strukturama zaista uobičajeni, ali u tom slučaju prestaje komandna odgovornost nad vojnicima koji više nisu u sastavu Šestog bataljona”, objasnio je Forca.

Vještak će nastaviti sa iznošenjem nalaza 18. novembra.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English