Članak

Ranjen zlostavljan u policiji

11. Novembra 2015.00:00
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine ispričao je kako su ga ranjenog tukli u policijskoj stanici.

This post is also available in: English

Alaudin Veledar je kazao da je 1993. živio kod rodbine u Počitelju, ali je odlučio da napusti grad nakon što su, kako je naveo, 1. jula Bošnjaci sa položaja uhapšeni i odvedeni u logore, a troje civila ubijeno – Bećir Boškailo, izvjesni Kovač i djevojčica od 16 godina.
Svjedok je rekao da su on i tri rođaka, Nerman, Edin i Amel, nenaoružani i u civilnoj odjeći krenuli 17. jula. Na Čeljevskoj adi, ostrvu na Neretvi, kako je kazao, krili su se nekoliko dana. Odatle je rođak Amel odlazio do roditeljske kuće nekoliko puta i vraćao se.
“Amel je 27. ili 28. otišao treći put majki. Otišao je navečer. U četiri ujutro, osjetio sam pucanj u pravcu kuće Amelove majke. Ja sam rekao: ‘Nermo, uhvaćeni su, izgleda da je Amel uhvaćen’”, prisjetio se Veledar.
On je dodao da je otišao do rijeke i s druge strane Neretve vidio veliki broj bojovnika. Kako je rekao, na njega je ispaljeno na stotine metaka i ranjen je u stomak i ruku. Vojnici su ga, kako je naveo, tjerali da zove drugu dvojicu rođaka.
“Ja kažem da sam bio sam, a oni da lažem. Htjeli su da pucaju na mene. (…) Potom me odvode u Policijsku stanicu u Čapljini. Sve sam mogao vjerovati, ali da me tu tuku – nisam. U mene rana, vide se crijeva, a oni mene ne vode u Dom zdravlja”, ispričao je Veledar.
On je naveo da je tučen u hodniku policijske stanice.
“Orgijali su na meni, iživljavali se. (…) Ivica Krtalić, ovaj što me doveo, i još jedan me nisu tukli jedino. (…) Ja plivam u krvi”, rekao je svjedok i dodao da su mu tada polomljena rebra.
Nakon premlaćivanja, odveden je u Dom zdravlja, gdje mu je, kako je kazao, pomoć pružio plemenit doktor. Veledar je rekao da je odatle odveden u logor Gabela, gdje je čuo da su mu ubijena sva trojica rođaka.
“Ja počeo da vrištim. Nisam vjerovao. (…) Ubijena sva trojica koja nikome zla nisu nanijela”, rekao je svjedok.
Veledar je, kao prvi svjedok Tužilaštva, iskaz dao na suđenju Nikoli Zovki, Petru Krnedlju, Kreši Rajiču i Ivici Čuturi.
Prema optužnici, Zovko je bio načelnik, a Krndelj komandir Policijske stanice u Čapljini, Rajič je bio na čelu voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, a Čutura policajac.
Pripadnici Policijske stanice u Čapljini i vojni policajci su, prema optužnici, 19. jula 1993. učestvovali u akciji u selu Čeljevo, gdje su ubijena tri civila Bošnjaka.
U akciji su policajci doveli ranjenog civila u Policijsku stanicu u Čapljini, gdje su ga udarali i psihički maltretirali, prije nego što je odveden u ambulantu, a zatim u logor Gabela.
Ovaj svjedok unakrsno će biti ispitan 16. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English