Članak

Zatraženo oslobađanje Raguža

10. Novembra 2015.00:00
Iznoseći žalbe na presudu kojom su Veselko i Ivo Raguž osuđeni za zločine počinjene u Čapljini, Odbrane su ocijenile presudu “nezakonitom”, te zatražile da njihovi branjenici budu oslobođeni.

This post is also available in: English

Branko Karadeglić, branilac Veselka Raguža, zatražio je od Trećestepenog vijeća Suda BiH da preinači presudu kojom je njegov klijent osuđen na tri godine zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Dretelj kod Čapljine, te da donese oslobađajuću presudu.

“Apelacijsko vijeće je donoseći osuđujuću presudu očito zaboravilo da slobodna ocjena dokaza ne znači da se sudi po utisku, već da sve činjenice moraju biti apsolutno dokazane objektivnim parametrima i zasnovane na logici. Nije normalno da sud iskaze svjedoka Odbrane ocijeni nepouzdanim i radi pomaganja optuženima a pritom ne navodi zašto to smatra”, rekao je Karadeglić.

On je dodao da kada se sagledaju iskazi svih svjedoka u cjelini, jedini mogući zaključak jeste da Veselko Raguž “nije udarao niti naređivao udaranje civila”.

“Čak je i svjedok Edin Đulić rekao: ‘To nije udaranje, već puckanje uz razgovor’”, kazao je Karadeglić.

Veselko Raguž u junu ove godine osuđen je na tri godine zatvora nakon što je proglašen krivim da je u ljeto 1993. učestvovao u ispitivanju zarobljenika Semira Balavca, Edina Đulića, te Medina i Selvedina Kaplana, prilikom kojeg su oni udarani šakama i nogama, te priključivani na struju u logoru Dretelj.

Ivo Raguž također je osuđen na tri godine zatvora zbog učešća u ovom zločinu, kao i jer je jednom od civila prislonio šaku soli na ranu.

Veselko i Ivo Raguž su prvostepenom presudom bili oslobođeni krivice, ali je Apelaciono vijeće tu presudu ukinulo i proglasilo ih krivim nakon obnovljenog postupka.

Branilac drugooptuženog Marko Raguž ocijenio je presudu Apelacionog vijeća “nezakonitom”.

“Prava Odbrane su kršena u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku. Na početku nam nije dopušteno da detaljno ispitamo sve svjedoke, a kasnije je odbijen niz naših dokaza, jedan od kojih je skica logora Dretelj kojom bi dokazali da limena garaža koja je spominjana nikada nije postojala”, rekao je Marko Raguž.

Njegov klijent Ivo Raguž također se obratio sudijama kazavši da Tužilaštvo BiH pokušava da “laž pretvori u istinu”.

“Cijelim tokom suđenja se borim protiv toga, oni izvrću iskaze, rade pritisak na njih”, rekao je Ivo Raguž.

Tužiteljica Remzija Smailagić je zatražila od trećestepenog vijeća da odbije žalbe Odbrana i potvrdi osuđujuću presudu.

“Odbrane su kazale da se ne treba povjerovati žrtvama, ali ja kažem da će se svjedocima očevidcima i preživjelima vjerovati, jer ako neće njima, onda kome će se vjerovati”, rekla je Smailagić.

Trećestepeno vijeće će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English