Članak

Uhapšene još dvije osobe za zločin u Bukviku

10. Novembra 2015.00:00
Po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeni su Begzad Kajtazi i Šemsudin Pekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin u mjestu Bukvik, na području Brčkog.

This post is also available in: English

Pekić, kao nekadašnji zapovjednik 5. satnije 1. bataljona 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osumnjičen je zbog nekažnjavanja podređenog koji je ubio dvije žene srpske nacionalnosti. Kajtazi, bivši pripadnik 5. satnije 1. bataljona 103. brigade HVO-a osumnjičen je da je sredinom septembra 1992. godine, pucajući iz vatrenog oružja, ubio Milku i Radojku Brestovački.

“Pekić nije spriječio svog vojnika da počini zločin, niti ga je za počinjeni zločin procesuirao ni kaznio”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Policija će osumnjičene predati Tužilaštvu BiH, koje će odlučiti da li će za njih zatražiti pritvor ili mjere zabrane.

“Tužilaštvo BiH će u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Policijom Brčko Distrikta BiH i MUP-om RS-a nastaviti daljnju istragu u cilju utvrđivanja kaznene odgovornosti za ubojstva oko 50 civila srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine”, navodi se u saopćenju.

Po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Bukviku, prošle sedmice uhapšeni su Senad Pekić i Mensur Đakić.

Albina Sorguč


This post is also available in: English