Članak

Izvedeni iz voza i uvedeni u kamion

9. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima, prvi svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se zaustavljanja voza u tom mjestu 27. februara 1993. godine, te ulaska vojnika koji su tražili da im pregledaju lične karte.

This post is also available in: English

“Čim je stao, čulo se trčkaranje pored pruge”, rekao je svjedok Zoran Pantović te dodao kako su ubrzo naoružani vojnici ušli u voz koji se kretao na relaciji Beograd – Bar.

Svjedok je ispričao da se nalazio u drugom ili trećem vagonu, te da je bio u kupeu sa još pet osoba kada je jedan od vojnika tražio lične karte.

“Svi smo pripremili. Ja sam pripremio i meni nije uzimao. Nekima je uzimao, nekima nije. Iz našeg kupea izveden je jedan”, kazao je Pantović.

Kako je ispričao, iz kupea je izveden Ismet Babačić, ali nije znao zbog čega se putnici izvode iz voza.

“Nije bilo povišenog glasa. Djelovalo je kao neka rutinska kontrola”, prisjetio se svjedok.

Kroz prozor kupea, kako je ispričao, vidio je da su izvedeni putnici sprovedeni do kamiona. Pantović je dodao da je sve to trajalo oko 15 minuta, poslije čega je voz krenuo dalje prema Baru.

Nakon što su putnici izašli iz kupea i počeli komentarisati, svjedok je, kako je rekao, shvatio da su izvedeni putnici muslimanske nacionalnosti.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima, te kasnija ubistva na području Višegrada, Tužilaštvo BiH je optužilo Luku Dragičeviću, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića.

Prema optužnici, Dragičević Luka je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad, a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade.

Suđenje se nastavlja 20. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English