Članak

Okončano ispitivanje vještaka Poparića

5. Novembra 2015.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, završeno je višednevno svjedočenje vještaka Odbrane za balistiku Mileta Poparića.

This post is also available in: English

Dok ga je dodatno ispitivao branilac Branko Lukić, Poparić je ponovio glavne nalaze iz izvještaja koji je pripremio o 17 snajperskih napada u Sarajevu tokom rata u BiH, navedenih u optužnici, u kojima je bilo ranjenih i ubijenih civila.

Nasuprot navodima optužnice, Poparić je tvrdio da na civile nisu pucali snajperisti Vojske Republike Srpske (VRS), već da su oni bili pogođeni s položaja Armije BiH (ABiH) u centru grada ili u unakrsnoj vatri, a neki i od rikošeta.

Ratnog komandanta VRS-a generala Mladića optužnica tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva minobacačkim i snajperskim napadima.

Unakrsno ispitujući Poparića, tužioci su minulih dana pobijali njegove nalaze dokazujući navode optužnice da su civili u Sarajevu, uključujući djecu, bili izloženi hotimičnoj vatri iz snajpera srpskih snaga.

Poparić je, međutim, ostao pri svom iskazu.

Novog svjedoka Odbrana Mladića izvešće pred sudije u ponedjeljak, 9. novembra.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English