Članak

Odbrana ne želi sudije koje su blatile Miletić

4. Novembra 2015.00:00
Odbrana Azre Miletić, sudije Suda BiH optužene za korupciju, zatražila je izuzeće predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso i sudije Biljane Ćuković.

This post is also available in: English

Uoči planiranog početka suđenja pred sudijom Ćuković, Odbrana je podnijela zahtjev za izuzeće, uz obrazloženje da postoji sumnja u nepristrasnost sudija Suda BiH.

Kao jedan od razloga istaknut je dopis koji je u novembru 2010. godine upućen Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, u kome se na “nizak, tračerski i zloban” način govori o ličnosti sudije Miletić, a koji je potpisan sa “grupa sudija Suda BiH”.

“Azra Miletić mora znati da li joj sudi onaj ko je blatio u novembru 2010. Mi ne možemo tvrditi da ste Vi, uvažena sutkinjo Ćuković, učestvovali u tome, ali sve dok se ne bi sprovela istraga, sumnja ne bi bila otklonjena”, kazala je braniteljica Edina Rešidović.

Odbrana je navela da je Sud BiH postupak protiv Dragice Miletić prenio na Opštinski sud u Sarajevu, uz obrazloženje da je ona sudija Suda BiH i da je neophodno sačuvati utisak nepristrasnosti i nezavisnosti.

“To je skoro identičan predmet… Sve i da je predmet protiv Azre Miletić kompleksniji, nepristrasnost mora prevagnuti”, istakao je banilac Dragan Barbarić.

Sumnju u nepristrasnost, prema njegovim riječima, izazvala je i konferencija za novinare predsjednice Suda BiH nakon hapšenja optužene, na kojoj je govoreno o “opredijeljenosti državnih pravosudnih institucija da se razračunaju sa koruptivnim radnjama, čak i unutar vlastitih redova”, kao i “borbi protiv nezdravih struktura”.

Zahtjev za izuzeće tužilac Džermin Pašić nazvao je zloupotrebom prava Odbrane, jer smatra da se – umjesto da konačno počne suđenje – raspravlja o pitanjima koja je Sud ranije riješio odlučujući o zahtjevu za prenošenje postupka na niži sud.

“Razlozi koje je navela Odbrana nemaju veze sa zakonom. Ova pitanja su već riješena… Ako se radilo o anonimnom dopisu, onda znači da ga je mogao uputiti bilo ko, pa i sudije Suda BiH”, naglasio je Pašić.

Braniteljica Rešidović odgovorila je citirajući zakonske odredbe i evropske presude, kao i ranije rješenje Suda BiH u kojem je navedno da “ukoliko optužena posumnja u nepristrasnost suda, ima pravo da zatraži izuzeće”.

Miletić je optužena sa Senadom Šabićem i Ramom Brkićem za primanje, odnosno davanje dara. Šabić i Brkić su, prema optužnici, Miletićki obećali novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizovani kriminal.

Šabićev branilac Husein Mušić pridružio se zahtjevu za izuzeće jer smatra da će njegov branjenik imati pravično suđenje ukoliko ga bude imala i trećeoptužena.

Asim Crnalić, koji zastupa Brkića, takođe je izrazio čvrsto uvjerenje da u ovom predmetu ne treba postupati Sud BiH.

Nakon iznošenja argumenata, sudija Ćuković je prekinula ročište, navodeći da će zahtjev za izuzeće biti razmotren na opštoj sjednici Suda BiH.

Marija Taušan


This post is also available in: English