Članak

Izvlačenje kao na lotu

4. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Livnu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su premlaćivani Srbi koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

This post is also available in: English

Svjedok Dragomir Ljuboje je rekao da je početkom augusta 1992. godine zajedno s porodicom zatvoren u školu “Ivan Goran Kovačić”, gdje je zatekao puno srpskog stanovništva. Uslovi su bili nikakvi, pojasnio je i naveo da jednom tri dana nije bilo hrane.

Prema iskazu svjedoka, iz škole su ljudi izvođeni i premlaćivani.

“Mi smo to zvali loto, pa koga prozovu. Bila je večer kad su mene izveli. Tukao me neki Švabo, vojnom čizmom”, kazao je svjedok, istaknuvši da je njegov otac više puta premlaćivan.

Zatvorenik Vojko Jagodić, kako je rekao Ljuboje, pričao je da ga je tukao Sejo Velagić.

Osim Velagića, svjedok je, kako je istaknuo, u školi upoznao i Babu, a prepoznao ih je u sudnici kao optužene Seada Velagića i Muamira Jašarevića. Oni su zajedno sa Zdenkom Andabakom optuženi za zločin počinjen u Livnu.

Ljuboje je izjavio da je čuo da je Andabak bio glavni u školi i u HVO-u.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Svjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Prije škole, svjedok je, kako je kazao, zajedno s ocem bio mjesec dana zatvoren u policijskoj stanici u Livnu. Nakon puštanja iz škole, rekao je svjedok, javljao se u “Elektro” radi radne obaveze. Livno je napustio u razmjeni 23. jula 1993. godine.

Drugi svjedok Čedomir Oljača kazao je da je predao u policiju oružje koje mu je dala Srpska demokratska stranka (SDS). Prije pritvaranja u školu “Ivan Goran Kovačić” u augustu 1992. godine, svjedok je, kako je rekao, bio zatvoren u Štabu Teritorijalne odbrane (TO).

“U školi prvu večer me je ispitivao Sejo Velagić. Nisam ga poznavao odranije. Ispričao sam za oružje, i kod prvog neslaganja oko broja zaduženja i predate municije, Velagić me ošamario. Govorio je: ‘Nemoj da probudim ovog.’ Na fotelji je spavao Babo”, izjavio je Oljača.

Svjedok je pojasnio da je ispitivanje trajalo tri dana, te da ga je udarao i Švabo.

“Treću noć me Velagić izveo sa Švabom i odvezao da vidim porodicu. Rekao je da nikome ne kažem za to. To mi je puno značilo. Sretan sam što je on bio isljednik”, kazao je svjedok, dodavši da je u školi ostao tri ili četiri dana i onda ga je Velagić pustio.

Za optuženog Andabaka svjedok je rekao da ga je jednom vidio u sali škole.

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English