Članak

Kamion i auti u Kukavicama

3. Novembra 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine počinjene u Rogatici da je na putu pored sela Kukavice u ljeto 1992. godine vidio kamion sa ceradom i dva manja vozila.

This post is also available in: English

Ferid Jahić je rekao da je u ljeto 1992. čuo za pucnjavu u Kukavicama, te da je nakon toga otišao u selo da bi uzeo suprugine lične stvari.
“Bojao sam se da me neko ne prati. Vraćajući se iz Kukavica, na cesti sam vidio auto koji je bio parkiran. Nisam znao čiji je… Sjeo sam u ‘jugu’, upalio auto i krenuo prema Goraždu. Dok sam se vozio, vidio sam vojni kamion sa ceradom i dva manja auta parkirana. Vidio sam i tijelo čovjeka, ali ne znam je li bilo mrtvo”, pojasnio je svjedok.
Dodao je da je od vojske čuo o događajima u Kukavicama.
“Međutim, svako je pričao priču koja njemu odgovara”, kazao je Jahić.
On je sa svjedočenjem počeo 27. oktobra, kada je rekao da je čuo da je u Kukavicama (općina Rogatica) bila pucnjava.
Tada ga je tužilac Mirza Hukeljić suočio sa izjavom u kojoj je naveo da je čuo da su vojnici Armije BiH (ABiH) išli u selo po hranu i da su naišli na kolonu koju je predvodio transporter, te su pomislili da Srbi napadaju, pa su izvršili napad. Također je čuo da je u tome učestvovalo nekoliko pripadnika njegove jedinice.
Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno – sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.
Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda tzv. Kukavičke čete ABiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.
Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da je u Kukavicama bio u periodu od 15. do 17. augusta 1992., te da je selo bilo napušteno početkom jula te godine.
Suđenje će se nastaviti 17. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English