Članak

Strah i duševna bol za vrijeme zatočenja

2. Novembra 2015.00:00
Vještak sudske medicine zaključio je da Munib Ovčina nije sposoban da svjedoči na suđenju za zločine počinjene na području Bileće.

This post is also available in: English

“Svaki dolazak na sud bi pogoršao njegovo stanje… Njegovo se stanje može samo pogoršati, ali neće se poboljšati”, kazao je vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić.

On je naveo da Ovčina ima otežan govor i pažnju, demenciju srednjeg intenziteta i da je primjetna oduzetost desne strane tijela.

Uzroci ovakvog stanja Ovčine su, prema Kučukaliću, dva moždana i dva srčana udara, dijabetes, ali i stanje proisteklo od psihičkog i fizičkog zlostavljanja tokom boravka u logoru.

Odbrane optuženih Gorana Vujovića i Miroslava Duke su uložile prigovor na nalaz vještaka. Tužilaštvo je predložilo da se na narednom ročištu pročita iskaz ovog svjedoka ako Sud prihvati nalaz vještaka.

Vujović i Duka su sa Željkom Ilićem optuženi za zločine počinjene u Bileći. Oni se terete zbog zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Đački dom, gdje su zatočenici zlostavljani, mučeni i ubijani.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Vještak Kučukalić je na osnovu iskaza svjedoka i djelimično medicinske dokumentacije sačinio nalaz o pretrpljenom strahu i duševnoj boli za još devet bivših logoraša – svjedoka A-1, A-2, B-1, Asima Đapu, Sadika Mujačića, Edina Bajramovića, Srećka Kljunka, te Ismeta i Sabira Bajramovića.

Kod svih devet osoba evidentirao je strah tokom zatočenja, duševnu bol, umanjenu životnu sposobnost, te posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Odbrana Vujovića je konstatovala da se od devet osoba samo njih troje javilo na liječenje.

“Činjenica je da se ne liječe. Neki nemaju novaca, onda sramota je otići psihijatru. Sve zavisi od zdravstvene kulture, ali trebalo bi da se liječe jer će tako umanjiti posljedice”, naveo je Kučukalić.

Vještak nije sporio tezu Ilićeve Odbrane da je nalaz u velikoj mjeri hipotetički. Odbrane su prigovorile na ovaj nalaz vještaka, navodeći da su ovi svjedoci trebali biti pregledani.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. novembar.

Džana Brkanić


This post is also available in: English