Članak

Bijeg kroz prozor

2. Novembra 2015.00:00
Svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je kako je čula da je Goran Mrđa ubio njenog supruga u porodičnoj kući u mjestu Gorice (općina Sanski Most).

This post is also available in: English

“Ja sam čula zvonce dva do tri puta i onda je udarilo i provalilo vrata. Otvorila sam prozor i pozvala upomoć”, kazala je Seide Velić, prisjećajući se noći s 2. na 3. maj, kada su dvije naoružane osobe došle u njenu kuću.

Njen suprug je, kako je dodala, iskočio kroz prozor iz druge sobe, nakon čega se čuo pucanj. Svjedokinja je dodala da je tad krenula na vrata, ali ju je jedna osoba vratila u sobu.

“Stavio mi je nož pod vrat, a pištolj na čelo. (…) Dala sam mu prsten”, rekla je Velić, navodeći da je ta osoba od nje tražila novac i zlato.

Ona je dodala da nije vidjela šta se dešavalo u drugim prostorijama, ali da je čula svekra, koji je tada pretučen, kako plače.

Velić je istakla da ne može opisati lice osobe koja je bila u njenoj sobi jer je bio mrak i bilo joj naređeno da ga ne gleda u oči, ali je navela da je imao šubaru na glavi. Drugu osobu, kako je kazala, vidjela je na momenat i imao je pušku.

Ona je rekla da je tijelo njenog muža pronašao djever 30 metara od kuće.

“Nisam prepoznala ta lica. Čula sam od komšija koji su isto bili napadnuti da su to bili ljudi iz Lipnika… Kinez neki Goran”, kazala je Velić.

U unakrsnom ispitivanju, svjedokinja je ustvrdila da je izvjesni Pero Grujić rekao da je njenog supruga ubio Goran Mrđa.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu, te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim od 1992. do 1994. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja zakazan je za 23. novembar.

Lamija Grebo


This post is also available in: English