Članak

Odvođenje muža iz Zecova

30. Oktobra 2015.00:00
Svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je vidjela odvođenje muža iz sela Zecovi (općina Prijedor).

This post is also available in: English

Svjedokinja Šehiza Kazić se prisjetila 23. jula 1992. godine, kada je došla vojska u zaselak Gradina u Zecovima, a muškarcima bilo naređeno da idu prema mesnici Šabana Redžića.

Ona je pojasnila kako je vidjela muža Fuada Burnića te Elvedina Tatarevića i druge komšije kako odlaze prema mesnici.

Kazić je posvjedočila da je 25. jula 1992. godine “čula pucanje i vidjela vatru kod Bačića”, te da je ujutro od sina saznala da su svi Bačići ubijeni.

Jedne je prilike, kako je kazala, vidjela Radeta Grujičića i pitala ga zna li nešto o njenom suprugu, na šta je on odgovorio da je sa “Siječićima u Trnopolju”. Ona je dodala da “su čuli prije toga da su Siječići ubijeni”.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

U optužnici se navodi da je 29 žena i djece ubijeno u zaseoku Gradina.

Na ovom suđenju iskaz je dao Dragan Bogunović, koji je izjavio da je iz Teritorijane odbrane (TO) bio “pridodat u selo Rasavac, gdje je bila vojska”, te da “misli da je komandovao Milunić Duško”. On je pojasnio da je tokom davanja izjave u istrazi “možda bio malo nesmotren”.

On se prisjetio akcije u kojoj se išlo u Čarakovo na pretres i “da je moguće da je komandir bio tu, ali da se on ne sjeća”.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo raniju izjavu u kojoj je rekao da je “u šumi komandir jedinice Milunić zvani Bizon naredio da se ide u čišćenje”, na šta je svjedok kazao da to lično nije čuo. Bogunović je rekao da se ne sjeća da je vidio neka tijela, kao što je navedeno u ranijoj izjavi.

Suđenje će se nastaviti 6. novembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English