Članak

Hamzićev razgovor sa srpskim civilima

30. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, dvojica svjedoka Odbrane optuženog Zijada Hamzića su govorila o odvoženju srpskih civila iz sela Lupoglavo u Stupare u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Bivši pripadnik vojne policije Safet Tokalić je kazao da je, po naređenju Ramiza Halilovića, otišao sa još nekoliko vojnih policajaca da štite ljude u Lupoglavo, jer su ranije u selo ušli pripadnici Teritorijalne odbrane (TO).

U selo su, kako je rekao svjedok, došli optuženi Zijad Hamzić i Ramiz Halilović, te Safet Mujčinović. Prema iskazu Tokalića, Hamzić je razgovarao sa mještanima o tome da li im se nešto loše desilo.

“Došao je da vidi jesu li pripadnici TO-a načinili zlo”, kazao je on, te dodao kako niko te civile nije tukao.

Tokalić je rekao kako se Hamzić zadržao pola sata i otišao, dodavši da je i Halilović ostao kratko. Na pitanje tužiteljice Vedrane Mijović u kojem je svojstvu bio Hamzić, svjedok je odgovorio da ne zna, te da njega pita.

Prema svjedoku, u selu je, pored vojnih policajaca, ostao Safet Mujčinović, nekadašnji komandir policijske stanice Stupari, sa još jednim policajcem. Srpski civili, kako je rekao svjedok, govorili su Mujčinoviću da ih ne ostavlja jer se ne osjećaju sigurni. Ispričao je da nije čuo šta je Mujčinović rekao na to, dodavši da su se civili popeli na kamione, te su krenuli za Stupare.

Prema optužnici, Mujčinović, Hamzić i Halilović su došli u Lupoglavo i oduzimali oružje od srpskog stanovništva, te ih nezakonito uhapsili. U optužnici se navodi kako je Hamzić udarao neke civile, a ostalima psovao majku i prijetio.

Hamzić je, kako se navodi u optužnici, bio komandir čete TO-a Stupari, a Halilović komandir Odjeljenja vojne policije u Stuparima.

Zajedno sa Hamzićem, Mujčinovićem i Halilovićem, za zločine počinjene na području Kladnja se sudi Safetu Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije, te TO-a. Optuženi su za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema njima.

Salih Vejzović, drugi svjedok Hamzićeve Odbrane, ispričao je da je bio sa optuženim Mujčinovićem kada su dobili informaciju da trebaju otići u selo Lupoglavo. U selu su, kako je rekao, zatekli nekoliko vojnih policajaca sa svojim kamionima. On je kazao kako je primijetio da je Hamzić došao poslije njih i da se zadržao oko pola sata.

Svjedok je naveo kako se srpsko stanovništvo počelo penjati na kamione, smatrajući da im je to vjerovatno neko i rekao, te su prevezeni u Osnovnu školu u Stuparima, a zatim su prebačeni u obližnje zgrade prosvjetnih radnika.

Suđenje se nastavlja 6. novembra, kada će započeti dokazni postupak Odbrane optuženog Halilovića.

Amer Jahić


This post is also available in: English