Članak

Upitna Salčinova sposobnost

29. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju Dževadu Salčinu za zločine počinjene na planini Igman, vještak neuropsihijatar je kazao da optuženi prilikom davanja izjave Državnom tužilaštvu u istrazi nije bio sposoban shvatiti pitanja koja mu se postavljaju.

This post is also available in: English

Vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je kazao da je na osnovu medicinske dokumentacije optuženog Salčina zaključio da on ima ozbiljne psihičke probleme.
“Na osnovu dokumentacije, evidentno je da on boluje od ozbiljne bolesti. Prisutne su stalne i prikrivene suicidalne tendencije i halucinacije. On nije sposoban da precizno, kritički i realno sagleda situaciju u kojoj se nalazi”, pojasnio je vještak iznoseći nalaz na poziv Odbrane.
Kučukalić je dodao da je i Salčinovo stanje prilikom davanja izjave Tužilaštvu BiH u istrazi bilo takvo da nije mogao shvatiti pitanja koja mu se postavljaju.
“Nije sporno da je u ovom periodu pacijent bolovao od hronične bolesti”, dodao je Kučukalić.
Tužilaštvo BiH je na prethodnom ročištu kao dokaz uložilo izjavu koju je Salčin dao u istrazi, pojasnivši da je u njoj optuženi priznao jedno od djela, čemu se njegova Odbrana usprotivila.
Prema optužnici, Salčin je u martu 1993. ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odrezao gornji dio uha. On je optužen i da je u prvoj polovini 1993. u kuhinji hotela “Mrazište” na Igmanu udarao zatvorenike.
Nakon ispitivanja Kučukalića, Odbrana je uložila materijalne dokaze i završila dokazni postupak, nakon čega je Tužilaštvo BiH iznijelo završnu riječ.
Tužilac Vladimir Simović je rekao kako je van sumnje dokazano da je optuženi Salčin počinio zločine i da treba biti proglašen krivim.
“Sama žrtva, nažalost, nije živa da bi detaljno opisala zločin, ali u tri izjave Dragan Vuković detaljno opisuje da mu je izvjesni Salčin zvani ‘Struja’ odsjekao dio uha”, naveo je Simović.
On je dodao da vještačenje optuženog nema dovoljno elemenata kako bi se donio zaključak da Salčin nije bio svjestan onoga što govori.
“Smatramo da Odbrana nije uspjela umanjiti i obezvrijediti dokaze Tužilaštva”, kazao je tužilac.
Završna riječ Odbrane zakazana je za 12. novembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English