Članak

Udarci policajaca u Jasenici

28. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, pročitani su iskazi dvije preminule svjedokinje u kojima su kazale da su policajci pod komandom Samira Šabića vrijeđali i maltretirali zarobljenike 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja Mika Pašić, koja je preminula 2006., kazala je da su je pripadnici “muslimanske vojske” zarobili u ljeto 1995. godine i zatvorili u jednu kuću u Jasenici (općina Bosanska Krupa), gdje su ih čuvali civilni policajci pod komandom Samira Šabića.

“Tu smo bili 15 dana i svakodnevno smo izvođeni na radove. Muškarci su sjekli drva, a žene radile kućne poslove. Hrana je bila slaba, jeli smo samo jednom dnevno. Svakodnevno smo maltretirani verbalno od Šabića i policajaca i vidjela sam i kako udaraju neke od muškaraca”, navodi se u iskazu datom 2005. godine policiji u Krupi.

Pašić je rekla da je policajac pod nadimkom Apica jedne prilike na radovima ranio zatvorenicu Milku Ćurguz pucavši joj u nogu.

Državno tužilaštvo je pročitalo i iskaz svjedokinje Pašić dat Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u kojem nije opisivala maltretiranje, te su Odbrane kazale da bi svjedokinji da je prisutna postavili pitanje zbog čega se iskazi toliko razlikuju.

Samir Šabić je optužen sa Jadrankom Šaranom i Zijadom Kadićem za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi. Kako se navodi u optužnici, Šaran je naredio zatvaranja civila u sabirni centar Jasenica, a čuvali su ih stražari pod kontrolom Šabića. Zatočeni civili su, prema Tužilaštvu, držani u nehumanim uslovima i vođeni na prinudne radove, a među njima je bilo i dvoje maloljetne djece.

Zijad Kadić je optužen i za ranjavanje Milke Ćurguz na prinudnom radu.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Svjedokinja Stana Jelača, koja je preminula 2013. godine, u iskazu datom policiji u Krupi je navela da je bila zatvorena u kući u Jasenici, te da su civile čuvali policajci.

“Svi smo bili radno angažovani, muški oko drva, a žene su čistile. Hrana je bila loša. U Jasenici smo bili pod kontrolom Samira Šabića, koji je svaki dan vrijeđao. Od svih tu isticao se Apica – mislim da mu je ime Zijad – koji je tukao zatvorenika palicom i ranio Milku Ćurguz”, stoji u iskazu svjedokinje Jelača.

U sudnici je pročitan i iskaz svjedokinje Jelača dat SIPA-i u kojem je rekla da je čula za ranjavanje Milke Ćurguz, ali da nije lično vidjela.

Odbrane su ukazale na to da postoje velike razlike između dva iskaza.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English