Članak

Ranjavanje 11-godišnje djevojčice

28. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Mostara, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je da je ranjena 1993. godine kada je eksplodirala granata u mjestu Meke, gdje je nju i druge osobe smjestila Armija BiH (ABiH).

This post is also available in: English

“Došlo je nekoliko vojnika i reklo da idemo u mjesto Meke. Ja, mama, tata, brat i stric Ilija smo smješteni u kuću koja je bila devastirana. Svako malo su dovožena lica hrvatske nacionalnosti. Bilo nas je oko 50 ljudi u toj kući, starosti od godinu i po dana do 80-90 godina”, kazala je Daliborka Buntić, koja je tada imala 11 godina.

Dodala je da se Eno Ćurić predstavio i rekao da će biti glavni za osobe koje su se tu nalazile. Navela je kako je ranjena kada je pala granata.

“Osobno ja sam 2. jula 1993. godine teško ranjena u Mekama, u debelo meso, u istoj kući”, kazala je Buntić i dodala da još ima gelere.

Ispričala je da ju je vojnik Armije BiH (ABiH) prebacio preko ramena i odveo u sanitet, gdje joj je ljekarsku pomoć ukazao doktor Samir Kreso.

Naglasila je da je Kreso naveo da se radi o dubokoj rani, te da joj je dao injekciju, a potom je bila kratko smještena u kući blizu saniteta, nakon čega je ponovo vraćena u Meke.

Tužilaštvo BiH tereti Enesa Ćurića, Ibrahima Demirovića, Mehmeda Kaminića, Samira Kresu i Habiba Čopelju za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH. Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Svjedok Dražen Ivanković je rekao da je u Mekama bio sabirni centar u blizini džamije, u kojem su boravili žene, djeca i staraci.

“HVO-u je džamija bila cilj. Padale su granate pod prozor, vrata. Bilo je ranjavanja”, izjavio je Ivanković.

Svjedok je dodao da su poslije bili prebačeni u osnovnu školu u Potocima, gdje je bio upravnik Eno Ćurić. On je na pitanje Odbrane potvrdio da je Ćurić pomagao osobama koje su bile zatvorene.

“Stajao je u našu zaštitu – bilo je nasilnih ulazaka vojnika Armije BiH – štitio je koliko je mogao”, kazao je svjedok.

Ivanković, koji je tada imao 17 godina, naveo je da je obavljao radove za potrebe ABiH, uključujući kopanje tranšeja i kupljenje neeksplodiranih granata.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. novembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English