Članak

Poslije pića nasilništvo

28. Oktobra 2015.00:00
Prvi svjedoci Odbrane Adila Vojića prisjetili su se događaja iz 1. maja 1994. godine pred kućom oštećene D-1, koja je, prema optužnici Državnog tužilaštva, silovana te noći.

This post is also available in: English

Svjedok Dževad Hrnjica, nekadašnji pripadnik Prvog bataljona 501. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), ispričao je da je tog dana, sa četvoricom kolega iz brigade – Adilom Vojićem, Jasminom Dedićem, Ibrahimom Hamzićem i Bekirom Mešićem – “samovoljno” otišao iz jedinice.

On je rekao da su najprije otišli do Mešićeve kuće na piće, nakon čega su imali namjeru da se vrate u jedinicu. Svjedok je ustvrdio da ih je na povratku Ibrahim Hamzić zvani Baja zaustavio pored kuće “njegove poznanice”, rekavši kako će je pozvati da ide s njima na piće.

“Lupao je na vrata. Ona nije otvarala. Rekla je da zovemo komšiju Boru. Bekir je otišao po njega. U međuvremenu je neko iskočio sa prizemnog prozora. Baja je onda poludio… Došao je Boro. Baja je već bio u kući, ali ne znam da li je provalio ili je ona otvorila vrata”, ispričao je Hrnjica, dodavši da su po Baju otišli Vojić i Dedić, kako bi ga izvukli iz kuće.

Svjedok je kazao da su potom sva petorica vojnika otišla do jedinice, gdje su prespavali.

Na pitanje sutkinje Medihe Pašić da li su prije spavanja, razgovarali o prethodnom događaju, svjedok je rekao da nisu, ali se prisjetio Hamzićeve rečenice: “Našla je drugog.”

Ujutro ih je, kako je izjavio Hrnjica, uhapsila Vojna policija.

“Postojala je prijava za silovanje. Ali, na kraju nismo osuđeni za silovanje, već za nanošenje povreda. Ja sam osuđen samo zato jer sam se nalazio tu. Postojala je ljekarska dokumentacija u kojoj je konstatovano da oštećena D-1 nije silovana”, rekao je svjedok, dodavši kako je Ibrahim Hamzić poginuo tokom rata.

Adil Vojić i Bekir Mešić su optuženi da su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa ABIH, u noći između 1. i 2. maja 1994. godine na području Bihaća silovali jednu ženu, te natjerali i drugu osobu da je seksualno zlostavlja.

Svjedok Jasmin Dedić je kazao da je bio u grupi vojnika koji su 1. maja 1994. godine, u predvečernjim satima stali ispred kuće oštećene D-1.

“Najprije Ibrahim sam ulazi u kuću… Ja ulazim zajedno sa Adilom, kako bi izvukli Ibrahima van”, rekao je svjedok, dodavši da im je suđeno pred Vojnim sudom u Bihaću za silovanje oštećene D-1, te da je on osuđen za razbojništvo i nasilničko ponašanje.

Na narednom ročištu, zakazanom za 4. novembar, iskaz bi trebao dati prvooptuženi Vojić.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English