Članak

Odvođenje Zukića i Mucovskog

28. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da je vidjela optuženog Jovana Popovića u naselju Rodića Brdo kada su u junu 1992. godine odvedeni neki muškarci.

This post is also available in: English

Svjedokinja, kojoj je dodijeljen pseudonim S-1, kazala je da su u Rodića Brdo došli srpski vojnici, a među njima i optuženi, te da je vidjela odvođenje Fadila Zukića. Svjedokinja nije sigurna ko je odveo Zukića, ali je istakla da je tog dana odveden i Rešid Mucovski.

Sat do dva nakon toga, kako je izjavila, u selo se vratio Popović te majci Mucovskog rekao kako je ubio Rešida i da ga je Drina odnijela.

Popović je optužen da je bio u grupi vojnika, predvođenih Milanom Lukićem, koji su sredinom juna 1992. godine došli u Rodića Brdo te odveli u višegradsku policijsku stanicu nekoliko civila, kojima se tada gubi svaki trag.

Drugi svjedok Aziz Međuseljac ispričao je da je živio u naselju Babin Potok, te da je radio zajedno s Popovićem u preduzeću “Varda”, ali da ga nije vidio od 1991. godine, kada je prestao dolaziti na posao.

Prije nego će napustiti Višegrad u ljeto 1992. godine, svjedok se, kako je rekao, krio u šumi s drugim mještanima, te je čuo da je tada Popović s jednom osobom dolazio njegovoj kući. Kazao je da se ne sjeća ko mu je to pričao. Dodao je kako je čuo da je Fadil Zukić odveden, ali da ne zna ko je u tome učestvovao.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English