Članak

Kritikovan vještak Tužilaštva BiH

28. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, vještakinja Odbrane je kazala da za većinu identifikovanih žrtava nije naveden datum i mjesto smrti.

This post is also available in: English

Vještakinja Svetlana Radovanović je kritikovala nalaz i mišljenje Rifata Kešetovića o identifikovanim žrtvama iz primarne grobnice kod sela Petkovci i sekundarnim grobnicama s područja Zvornika.

Radovanović je rekla kako je vještak Kešetović zvanično identifikovao 732 žrtve, od čega ih je 469 pronađeno u primarnoj i 263 u sekundarnoj grobnici. U zapisnicima o smrti, kako je istakla Radovanović, za 18 osoba je navedeno da su ubijene 14. i 15. jula 1995. godine u mjestu Petkovci, dok za ostale nema podataka.

Za preko 80 posto od ukupnog broja identifikovanih, kako je kazala, nije naveden uzrok smrti. Također, od ukupnog broja identifikovanih, ustvrdila je Radovanović, najmanje deset ih je ubijeno u periodu između 1992. i 1994. godine, prema dokumentaciji Ministarstva odbrane BiH.

Upitana od tužioca Predraga Tomića da li je moguće takve zaključke iznositi samo na osnovu potvrda o smrti, Radovanović je odgovorila da su to zvanični podaci. Tomić je dodao kako je Kešetović pojasnio probleme sa datumima smrti.

Na pitanje da li zna za sudbinu svojih nalaza u drugim slučajevima, Odbrana je prigovorila, a Sudsko vijeće prihvatilo uz obrazloženje da je to stvar suda. Tužilac je prigovorio nalazu Radovanovićeve jer nije stručna da se bavi “DNK vezama”.

Stanišić i Milošević su optuženi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena 14. i 15. jula 1995. na brani kod Petkovaca.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik. Komanda bataljona, kako je navedeno u optužnici, bila je smještena u Petkovcima.

Suđenje se nastavlja 11. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English