Članak

Priče o napadu na konvoj

27. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, svjedoci Tužilaštva BiH su rekli da nemaju neposrednih saznanja o napadu na konvoj u kojem su bili civili srpske nacionalnosti u ljeto 1992. godine u mjestu Kukavice.

This post is also available in: English

Svjedok Ferid Jahić je izjavio da je čuo da je u Kukavicama bila pucnjava i ništa više. Potom ga je tužilac Mirza Hukeljić suočio sa izjavom iz istrage u kojoj je svjedok o tome detaljnije govorio.

U izjavi se navodi da je svjedok čuo da su vojnici išli u selo po hranu i da su naišli na kolonu koju je predvodio transporter, a bilo je i vojnih kamiona, te su pomislili da Srbi napadaju, pa su oni izvršili napad, a poslije su saznali da se radilo o civilima. Također je čuo da je u tome učestvovalo nekoliko momaka iz njegove jedinice.

“Ako sam tako izjavio, onda je tako”, kazao je svjedok, kojem je zatim pozlilo i njegovo svjedočenje je prekinuto.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno – sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda tzv. Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Prije nego što će mu pozliti, svjedok je ispričao da je pripadao jedinici koja je bila smještena u selu Brčigovo (općina Rogatica), a u kojoj su bili i optuženi.

Svjedok Nedžad Kokot, koji je također pripadao jedinici čije je sjedište bilo u Brčigovu, rekao je da o napadu na konvoj ne zna ništa jer nije bio tu. Tužilac ga je podsjetio na izjavu iz istrage u kojoj je navedeno da o napadu zna iz priča koje su kružile među vojskom.

“Ne znam, nisam bio tu”, ponovio je svjedok.

Svjedok Sulejman Nesiren je kazao da je čuo priče o napadu na konvoj, ali da ne zna ko je učestvovao u ubistvima. Dodao je da je to čuo kada je napustio selo Brčigovo. Tužilac Hukeljić je rekao kako je svjedok u istrazi govorio da je to čuo dok je bio u selu.

“Zar to nije isto”, upitao je svjedok, na što je tužilac odgovorio da nije.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English