Članak

Podignuta prva optužnica za zločine u Janji

27. Oktobra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Janje (općina Bijeljina) od 1992. do 1994. godine.

This post is also available in: English

Tužilaštvo sumnjiči Zorana Bogdanovića, Milana Đokića, Ljubišu Ikića i Branislava Trišića da su, u svojstvu pripadnika i komandnog kadra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina – Stanice milicije Janja, učestvovali u nezakonitom zatvaranju, pretresima i premlaćivanjima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okolice.

“Nezakonito privođene žrtve su mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne povrede, koje su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje, a jedna osoba je od posljedica zlostavljanja preminula”, navode u Tužilaštvu BiH.

Usljed atmosfere straha koja je svakodnevno stvarana, kako navodi Tužilaštvo, bošnjačko stanovništvo je bilo prinuđeno da napusti područje Janje, plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) za prelazak prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH (A BiH) ili prelazak u Srbiju.

“Stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove u logor Batković ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici”, saopćava Tužilaštvo.

Osumnjičeni se nalaze pod mjerama zabrane koje im je izrekao Sud, a koje uključuju zabranu napuštanja boravišta i sastajanja sa svjedocima ili osumnjičenim u predmetu.

“Ova optužnica je prva u pravosuđu BiH za ratne zločine na području Janje. Tužilaštvo predlaže saslušanje 56 svjedoka i vještaka, a priloženo je više od 70 materijalnih dokaza”, navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Džana Brkanić


This post is also available in: English