Članak

“Mlitava” policija

23. Oktobra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako mu nije poznato da je Mirko Vrućinić izdao naredbu za privođenje Bošnjaka i Hrvata.

This post is also available in: English

Milan Ivanić, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Sanskom Mostu, drugog dana svjedočenja je, odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, potvrdio da Vrućinić od njega nije tražio ništa nelegalno.

Na početku svjedočenja, 25. septembra, Ivanić je kazao da je vojska i vojna policija zarobljavala ljude i odvodila ih u sabirne centre. On je rekao da mu nije poznato ko je privodio čelnike Stranke demokratske akcije (SDA), istaknuvši da zarobljenici nisu dovođeni pred policijsku stanicu. Također, nije mu poznato ni ko je zarobljenike pratio na Manjaču, kao ni da li ih je policija tukla.

“Ova milicija mlitava, ne može da radi poslove”, kazao je svjedok, prenoseći riječi optuženog Vrućinića iz “neoficijelnog razgovora”.

Svjedok je potvrdio da je optuženi Vrućinić doveo interventnu grupu koja je radila sve policijske poslove. Interventna grupa, kako je on rekao, brojala je deset do 12 ljudi iz vojske.

U optužnici se navodi da je Vrućinić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Vrućiniću se na teret stavlja progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English