Članak

Odbijen Mujčinovićev zahtjev za obnovu postupka

21. Oktobra 2015.00:00
Ocijenivši da Odbrana nije pokazala da postoje novi dokazi, Državni sud je odbio zahtjev Zurahida Mujčinovića za obnovu postupka u kojem je osuđen za zločine u Srebreniku.

This post is also available in: English

Vanraspravno vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Zoran Božić, zaključilo je da Mujčinovićeva Odbrana nije ukazala na bilo kakve nove dokaze koji bi opravdali ukidanje pravosnažne presude kojom je Mujčinović osuđen na osam godina zatvora.

“Sva pitanja na koja ukazuje Odbrana bila su predmetom analize postupajućih vijeća ovog suda. Činjenice i okolnosti koje Odbrana prezentira nisu po svojoj prirodi novi, niti sadržaji svjedočenja određenih svjedoka u drugim predmetima ovog suda mogu sami po sebi biti predmet ocjene ovog vijeća, naročito ne u kontekstu ponavljanja pravosnažno okončanog postupka”, naveo je Božić.

Mujčinovićeva braniteljica Nedžla Šehić početkom septembra ove godine zatražila je da se obnovi postupak protiv njenog branjenika jer je tokom suđenja Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću pred Sudom BiH u proteklom periodu došlo do “otkrivanja novih svjedoka i činjenica” koje jasno govore o tome da je njen klijent nevin.

Međutim, u odluci o odbijanju zahtjeva, sudija Božić je naveo da su “svi svjedoci na koje se poziva Odbrana saslušani i na postupku Zurahidu Mujčinoviću, i to kao svjedoci Odbrane, kada su imali mogućnost i bili dužni iznijeti sve činjenice i okolnosti koje su im poznate”.

“Odbrana je imala priliku osporiti kredibilitet ovih svjedoka ukoliko je za to bilo potrebe”, navodi se u odluci Vanraspravnog vijeća.

Mujčinović je 2013. osuđen na osam godina zatvora jer je 1992. godine, kao pripadnik “Lovačke čete” Armije BiH (ABiH) u Srebreniku, u prostorijama Omladinskog doma u Rapatnici učestvovao u zlostavljanju civila srpske nacionalnosti – Pere i Drage Đukića te Lazara Stanišića. Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne.

Osvrćući se na navode Odbrane da su ključni svjedoci Drago i Pero Đukić “bitno promijenili iskaze” na suđenju Ibračeviću, Smajloviću i Ćoviću, te da je svjedok Ismet Imširović rekao da je svjedočio pod pritiskom, Vijeće je istaklo da ovaj predmet još nije okončan.

“Odbrana prezentira svoje zaključke i tumačenja iskaza ovih svjedoka, koji će tek biti predmet analize od strane postupajućeg vijeća, pa su svi navodi Odbrane proizvoljni i neutemeljeni”, navodi se u odluci.

Vanraspravno vijeće je zaključilo i da navodi Odbrane o tome da su neki od svjedoka nedavno jasno kazali da Mujčinović nije bio jedna od osoba koje su maltretirale zatvorenike u Rapatnici, ne stoje s obzirom da se i “prvostepena i drugostepena presuda bave jasno pitanjem identifikacije optuženog”.

Na ovu odluku Suda BiH postoji mogućnost žalbe.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English