Članak

Između dvije vojske

21. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedoci Tužilaštva ispričali su kako su u avgustu 1993. ranjeni na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici.

This post is also available in: English

Svjedoci, kojima su na početku ročišta dodijeljene mjere zaštite, kazali su da su uhapšeni nakon izbijanja sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH) u junu 1993. i odvedeni u logor Heliodrom.

“Išao sam skoro svaki dan na radove, najviše u Šantićevu. Svako jutro su dolazili na Heliodrom i uzimali koliko im treba radne snage”, prisjetio se S-15.

On je rekao da je ranjen 27. avgusta 1993., kada je u Šantićevu odvedeno oko 100 zatočenika.

“Probijali smo zid u jednoj garaži. HVO s jedne, a ABiH s druge strane. Bilo je nas deset zarobljenika i tri bojovnika. Armija je govorila da bježimo jer će dići sve u zrak. Mi nismo smjeli i onda su bacili nešto na garažu”, ispričao je S-15.

Od eksplozije je, kako je naveo, privremeno oslijepio, pukla mu je plućna maramica i zadobio je težak potres mozga. Nakon ljekarske pomoći, vraćen je u logor i ponovo odvođen na radove.

S-15 je izjavio da ih je taj dan na radove odvela Druga bojna HVO-a i da se on javljao da ide u Šantićevu kako bi vidio porodicu u toj ulici.

“Po vozilu koje je dolazilo znali smo koja je bojna i gdje se ide”, precizirao je svjedok na suđenju Miletu Puljiću, koji je optužen kao komandant Druge bojne Druge brigade HVO-a.

Puljiću je na teret stavljeno da je od maja 1993. do marta 1994. godine zahtijevao da se zatvorenici iz Heliodroma odvode na prinudne radove i u živi štit. U ovim aktivnostima 11 ljudi je poginulo, 73 ranjeno, a 15 njih su fizički zlostavljali pripadnici Druge bojne.

Svjedok S-14 je kazao da je ranjen 23. avgusta, kada su ga natjerali da izvuče vozilo za dostavu hrane kod nekadašnjeg Doma penzionera.

“Rasprskavajući metak je pogodio šoferšajbu. Doktor mi je rekao da mi je oko ostalo za dlaku. Imao sam i površinske rane po ruci, grudima”, prisjetio se S-14.

S-12 je rekao da je bio prvi koji je ranjen u Šantićevoj 13. avgusta, kada je, kako je čuo, bilo ukupno 18 povrijeđenih.

“Metak mi je prošao kroz pluća, nemam trećinu pluća. Invalid sam 60 posto”, kazao je on.

I S-13 je isti dan ranjen dok su, kako je naveo, nosili vreće s pijeskom kako bi HVO pomjerio liniju.

“Non-stop su bila dejstva… HVO je iza, pucaju pokraj nas prema Armiji… Rasporedili su mene i Memića da pravimo zid kad je bila eksplozija. Ranjen sam u leđa”, rekao je S-13.

Suđenje će biti nastavljeno 4. novembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English