Članak

Saznanja o napadu na kolonu

20. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju četvorici pripadnika Armije BiH (ABiH) za zločin počinjen na području Rogatice, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako su saznali za napad na kolonu srpskih civila u augustu 1992. godine u selu Kukavice (općina Rogatica).

This post is also available in: English

Mehmedalija Pločo je kazao kako je u ljeto 1992. godine u selu Brčigovo (općina Rogatica) pekao hljeb za “Kukavičku četu” kada je čuo priče o oslobađanju lijeve strane Goražda i navodnom “dogovoru sa srpskom stranom kako bi se obezbijedio slobodan prolaz”.

On je rekao da je u večernjim satima čuo da kolona nije prošla. Za napad na kolonu u Kukavicama, kako je dodao, saznao je 2005. godine kada je krenuo u selo Mesiće (općina Rogatica) i vidio spomenik.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno – sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda tzv. Kukavičke čete ABiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Drakovcu je na teret stavljeno i da je krajem 1992. godine na području Foče počinio ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i ratnog zarobljenika.

Pločo je kazao da su u njegovoj četi “bili ljudi koje je sudija na početku suđenja naveo”, ali da ih nije poznavao dok nije došao u Brčigovo, te da ih nije vidio od 1995. godine.

Na ovom suđenju svoj iskaz je dao i Sulejman Bajraktarević, koji je ispričao kako je u augustu 1992. godine iz sela Brčigovo otišao na par dana u Ustipraču, gdje je preko “Radio Romanije” čuo “da je napadnuta kolona srpskih izbjeglica iz Goražda”.

Po povratku u Brčigovo je, kako je naveo, “zatekao neku drugu priču”, a nešto kasnije je čuo “kako su naši napali kolonu vojnih vozila u Kukavicama”.

Bajraktarević je posvjedočio da je Muhameda Šišića i Emira Drakovca poznavao kao učenike škole u kojoj je radio, te da ih je u ljeto 1992. godine viđao kada bi prolazili pored mjesta na kojem je boravio u Brčigovu.

On je istakao da nisu bili uniformisani niti naoružani.

Suđenje će se nastaviti 27. oktobra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English