Članak

Optuženi Hamzić nije bio u Lupoglavu

16. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, dvojica svjedoka Odbrane su rekla da optuženi Zijad Hamzić nije bio u selu Lupoglavo 7. juna 1992. godine, kada je, prema optužnici, zlostavljan jedan civil.

This post is also available in: English

Svjedoci Nijaz i Mehmed Hamzić, koji su svjedočili u korist optuženog Zijada Hamzića, kazali su da su bili u grupi od 12 pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Tarevo koji su 7. juna 1992. otišli u akciju oduzimanja oružja od srpskog stanovništva sela Lupoglavo.
Oni su ispričali da je optuženi Hamzić bio komandir jedinice TO-a Tarevo do kraja maja 1992. godine, nakon čega ga je zamijenio Refik Avdić i da ga više nisu vidjeli do sredine juna iste godine.
Prema optužnici, Hamzić je 7. juna 1992. bio u Lupoglavu i ispitivao jednog od mještana o naoružanju i pri tome ga tukao i šamarao, a ostalima psovao majku i prijetio.
Svjedok Mehmed Hamzić je kazao kako je dobio zadatak od komandira Avdića da dvojicu Srba iz Lupoglava dovede u Tarevo, što je i uradio. Po ulasku u Tarevo, kako je ispričao, vidio je vojne policajce koji su rekli: “Vi ste svoj zadatak obavili, sada su naši.”
Hamziću je stavljeno na teret i da je pretukao te dvije osobe nakon što su dovedene u Tarevo.
Zajedno sa Hamzićem, za zločine počinjene na području Kladnja se sudi Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću. Optuženi su za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema njima.
U korist Hamzića svjedočio je i Milan Milošević, koji je ispričao da mu je otac rekao da je srpsko stanovništvo iz Lupoglava dovedeno u zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima i da je to učinio optuženi Mujčinović sa policijom. Dodao je da je poslije pričao sa ljudima koji su bili u tim zgradama, ali da niko nije spominjao optuženog Hamzića.
Prema optužnici, Mujčinović je bio komandir policijske stanice u Stuparima.
Nermin Bandić, četvrti svjedok, kazao je da je, kao inspektor iz Tuzle, obavljao informativne razgovore u vezi sa dešavanjima u Kladnju. Prisjetio se da je razgovarao sa optuženim Mujčinovićem i da je o tome sačinio službenu zabilješku koju je Odbrana Hamzića uvrstila u sudski spis.
Braniteljica Sabina Mehić je rekla da će o ovom dokazu detaljnije govoriti u završnoj riječi.
Suđenje se nastavlja 30. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English