Članak

Učestali nedolasci svjedoka

13. Oktobra 2015.00:00
Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva S-3, koji je trebao dati iskaz na suđenju za zločine počinjene na području Kozarca, zbog bolesti nije mogao pristupiti ročištu.

This post is also available in: English

Zbog nedolaska svjedoka suđenje je odgođeno treći put zaredom. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković upozorila je da se postupak ne može odvijati na taj način.
Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da se nalazi u “teškoj situaciji” jer su neki svjedoci bolesni, neki se nalaze u inostranstvu, a jedan je i preminuo.
“Činim sve što je u mojoj moći da obezbijedim prisustvo svjedoka”, istakao je Hasanspahić.
On je naveo da odustaje od saslušanja svjedoka S-3 i S-4 te predložio čitanje iskaza dviju svjedokinja koje ne mogu doći na suđenje zbog zdravstvenih razloga. Jesenković je naložila Tužilaštvu da dostavi medicinsku dokumentaciju na osnovu koje bi vještak trebao dati svoje mišljenje o tome.
Ona je također zatražila da Tužilaštvo na narednom ročistu dâ informacije u vezi sa saslušanjem svih svjedoka.
Odbrana trećeoptuženog Drage Končara je rekla da bi S-4 pozvala kao svjedoka Odbrane budući da je Tužilaštvo odustalo od njega.
Mitar i Rade Vlasenko te Drago Končar optuženi su da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.
U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.
Suđenje je odgođeno za 27. oktobar.

Lamija Grebo


This post is also available in: English