Članak

U obrvi ostao geler iz Šantićeve

7. Oktobra 2015.00:00
Tri svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o ranjavanju i pogibiji zatočenika iz logora Heliodrom u avgustu 1993. godine na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici u Mostaru.

This post is also available in: English

Oni su na suđenju Miletu Puljiću naveli da su uhapšeni 30. juna, odnosno 1. jula 1993. godine, i na kraju odvedeni u Heliodrom, odakle su izvođeni na radove na više lokacija.
Svjedok S-11 je kazao da je Šantićeva ulica bila specifična jer se pucalo. On se prisjetio 13. avgusta 1993, kada je iz ove ulice izvlačio trojicu ranjenih.
“Nosili smo ranjene do Doma penzionera. Nosio sam jednog dečka, jednog što je krkljao i još jednog… Naveče je i mene nešto opeklo”, rekao je S-11, koji nakon ukazane medicinske pomoći nije više vođen na radove.
Zaštićeni svjedok S-10 takođe se prisjetio kada su u Šantićevoj pravili grudobran od vreća s pijeskom.
“Ispred mene je pogođen jedan momak i pao. Izvukli smo ga i kad sam se vratio, sjeo sam sa kolegama. Nešto je eksplodiralo i više nisam bio na onom mjestu gdje sam sjedio”, kazao je S-10.
Zbog povreda zadobijenih od detonacije, kako je naveo, proveo je tri sedmice u bolnici. Nakon toga je vraćen u logor, ali nije više odvođen na radove.
Optužnica tereti Puljića kao bivšeg komandanta Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.
Na teret mu je stavljeno da je od maja 1993. do marta 1994. godine zahtijevao da se zatvorenici iz Heliodroma odvode na prinudne radove i u živi štit. U ovim aktivnostima 11 ljudi je poginulo, 73 ranjeno, a 15 lica su fizički zlostavljali pripadnici Druge bojne.
Svjedok Ahmo Idriz rekao je da je svakodnevno iz Heliodroma išao na radove. Takođe je potvrdio da je 13. avgusta u Šantićevoj bilo dosta ranjenih, kao i poginulih.
Idriz je kazao da je tada i sam ranjen i da još ima geler od granate u području obrve. Nakon oporavka ponovo je odvođen na radove.
Sva tri svjedoka su navela da ne znaju u čijoj zoni odgovornosti je bila Šantićeva ulica. Svjedok Idriz je rekao da je na tom mjestu viđao pripadnike izvjesnih antiterorističkih grupa (ATG).
“Znam da su bile dvije manje ATG, koje su bile pod komandom neke bojne, ne znam koje… HVO je imao jednoobrazne šarene uniforme, a ATG crne i neke majice, kao sa nekim slovom ‘U’. Neki su tražili da ih oslovljavamo sa ‘gospodine ustaša’”, kazao je Idriz.
Suđenje će biti nastavljeno 21. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English