Članak

Premlaćivanje u višegradskoj policiji

7. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju Jovanu Popoviću, optuženom za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se odvođenja muža iz naselja Rodića Brdo u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja Fatma Zukić je kazala da su njenog supruga Fadila 17. juna 1992. odvela dvojica nepoznatih vojnika. U momentu odvođenja, kako je pojasnila, nije vidjela optuženog Popovića, kojeg dobro poznaje.
Ona je rekla da ga je nakon toga vidjela kako stoji na cesti kod kuća. Dodala je da također nije vidjela ko je tog dana odveo Rešada Mucovskog.
Popović je optužen da je bio u grupi vojnika predvođenih Milanom Lukićem koji su sredinom juna 1992. godine došli u Rodića Brdo, te odveli nekoliko civila u višegradsku policijsku stanicu, nakon čega su ubijeni. Zbog zločina počinjenih u Višegradu, Haški sud je Lukiću izrekao doživotni zatvor.
Svjedokinja Zukić je ispričala da joj muž odveden u policijsku stanicu u Višegradu, gdje ga je posjetila dva puta.
“Ja sam dolazila dole, viđala ga, bio je sav pretučen”, kazala je ona i dodala da, kada je došla treći put, supruga nije vidjela.
Zukić je rekla da je 2001. godine pronađeno njegovo tijelo.
Ona je ispričala da je Popović tražio njenog svekra. Nije mogla precizirati da li je to bilo istog dana kada je odveden i njen suprug ili nekoliko dana poslije.
Svjedokinja je navela da je Popović ušao u kuću i tražio svekra, koji je bio sakriven iza vrata. Nakon što ga nije pronašao, kako je rekla, izašao je iz kuće i otišao.
Novi svjedok Tužilaštva bit će ispitan 14. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English