Članak

Na odsluženju vojnog roka u Batkoviću

7. Oktobra 2015.00:00
Svjedok Odbrane izjavio je da je optuženi Gligor Begović bio na odsluženju redovnog vojnog roka Jugoslavenske narodne armije (JNA) u sabirnom centru Batković (općina Bijeljina).

This post is also available in: English

Svjedok Ljubomir Mišić, koji je dao iskaz u prisustvu pravnog savjetnika jer se protiv njega vodi krivični postupak, kazao je da je kao vodnik u junu 1992. godine prekomandovan u sabirni centar u Batkoviću.

“Zatekao sam mlađi broj vojnika koji su služili vojni rok. Tu je bio i Gligor Begović… Krajem septembra i početkom oktobra 1992. godine ga više tu nisam viđao”, prisjetio se Mišić.

On je dodao da su vojnici boravili u kasarni u centru Bijeljine, a da su svako jutro dovođeni u Batković, gdje su obavljali neke lakše poslove.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je rekao da ti vojnici nisu bili stražari.

“Ne sjećam se da je Gligor bio u funkciji stražara. U mom prisustvu nije”, izjavio je Mišić.

Tužilaštvo BiH tereti Begovića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u premlaćivanju civila i ratnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u zatočeničkom centru Batković.

I svjedok Slavko Vuković je izjavio da je optuženi Begović s njim bio u Bijeljini na odsluženju vojnog roka.

“Ja sam radio kao vozač, u Batkoviće sam dolazio po potrebi, donosio hranu. Begović je sve vrijeme bio sa mnom u kasarni”, rekao je Vuković.

Na pitanje Tužilaštva BiH je li Begović bio raspoređen na straži u Batkoviću, on je odgovorio da ne zna šta je radio tamo.

“Ja hranu istovarim i odlazim. Nikad nisam ulazio u objekat”, kazao je Vuković i dodao da optuženog nije viđao na kapiji.

Treći svjedok na današnjem ročištu je bio Nedim Mustačević, koji je kao svjedok Tužilaštva dao iskaz u decembru prošle godine.

Odbrana mu je prezentovala iskaz iz januara 1995. godine, u kojem je opisao da su ga druge osobe tukle i maltretirale.

“Ja stojim iza svoje zadnje izjave kada sam rekao da me Begović krvnički tukao. Zahiragić i Piklić su isto vršili torture nad nama… Što se tiče optuženog, nemam ni najmanje razloga da lažem. Ja pijem razne tablete zbog toga što mi se dogodilo u logoru”, kazao je on.

Suđenje će se nastaviti 21. oktobra, kada će optuženi Begović dati svoj iskaz.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English